RETROSPECTIVA FOTBALULUI LIVEZEAN

VOINŢA LIVEZILE, O ECHIPĂ MICĂ, DAR CU AMBIŢII MARI!

Totul a început în iarna lui 2008, atunci când doi oameni, cu drag de fotbal, au pus bazele unui proiect ce avea ca principală ţintă revitalizarea fotbalului livezean. O activitate cu vechi tradiţii în zonă, cu priză la public dar fără a depăşi cadrul organizatoric al judeţului Bistriţa - Năsăud.

Pentru a realiza acest proiect, ambiţia şi pasiunea pentru fotbal a d-lui primar Olimpiu Neamţ a fost determinantă, dar a contat mult şi numirea ca antrenor a unui om cu multă experienţă în domeniu: Constantin Sava. Un antrenor care a reuşit, în 22 de ani de activitate, să instruiască şi să trimită spre fotbalul mare, nume care acum le regăsim cu multă plăcere în primele paginii ale ziarelor centrale sau pe sticla plată a televizoarelor: Lucian Sânmărtean, Dan Florin, Costin Sergiu, Alin Chibulcutean, Sergiu Mîndrean. Constantin Sava este antrenorul care a înţeles repede ce se doreşte la Livezile şi fără a sta mult pe gânduri, s-a angajat în acest proiect pornind la drum, la jumătatea ediţiei de campionat 2007-2008, cu un lot de jucători tineri dar promiţători: Monorean Petre, Bugnar Vladimir, Rus Sebastian, Iacob Ionuţ, Darlaci Riki, Georgiţă Adrian, Domide Flaviu, Rus Bogdan, Marc Răzvan, Burcutean Alin, Haliţă Solomon, Pop Cornel.

Acest retur de campionat a constituit o primă evaluare a potenţialului lotului de jucători şi o cunoaştere exactă a nivelului la care se ridică acest campionat. Plecând de la aceste considerente s-a stabilit ca obiectiv, pentru ediţia 2008-2009, câştigarea campionatului şi accederea la jocul de baraj pentru promovarea în Liga a III-a.

Pentru a îndeplini acest obiectiv s-a realizat o campanie de transferuri agresivă, dar făcută cu multă inteligenţă, dovada fiind jucătorii transferaţi: Precup Ionuţ, Şighiartău Otniel, Măjer Florin, Pop Doru, Sereţean Ioan, Voivod Silviu, Tomoioaga Ionel, fotbalişti care au jucat la nivele mult superioare în ediţiile trecute de campionat.

După ce echipa s-a instalat, în etapa a treia, pe prima poziţie a clasamentului (păstrând această poziţie până la finalul campionatului), în urma unui parcurs excelent, calificarea la jocul de baraj a constituit încununarea eforturilor depuse de aceşti jucători, minunaţi, care au început să rescrie prima pagină a unui nou început în istoria fotbalului livezean. Jocul de baraj a constituit o încleştare bărbătească, între două echipe apropiate valoric, la finalul căreia, echipa care şi-a dorit, mai mult, promovarea, a câştigat. Spre bucuria fanilor livezeni aceasta a fost VOINŢA noastră, o echipă care s-a dăruit până la sacrificiu, care a luptat pentru fiecare minge cu disperare, totul completat cu paradele extraordinare ale căpitanului echipei, portarul Silviu Voivod.

În acest fel s-a rescris a doua pagină din istoria fotbalului livezean, prin promovarea echipei în Liga a III-a, obiectiv îndeplinit cu concursul următorilor jucători: Voivod, Precup, Sereţean (80, Haliţă), Georgiţă, Bugnar (65, Marc), Tomoioagă, Grad, Măjer, Şighiartău, Iacob (46, Gotea), Rus. Rezerve: Szabo, Burcutean, Pop, Olariu; Anrenor secund: Haliţă Solomon; Organizator de Competiţii: Bar George.

Au urmat patru săptămâni de vacanţă pentru jucători dar nu şi pentru conducerea clubului, promovarea obligând clubul să se reorganizeze, atât în plan juridic cât şi din punct de vedere al infrastructurii. O infrastructură care să ţină cont de noile cerinţe impuse de Liga a III-a: teren de antrenament, teren de joc omologat, completarea organigramei clubului cu noi posturi, stabilirea unui buget, numirea unui antrenor cu normă întreagă. Cel mai greu a fost în privinţa alegerii antrenorului, care trebuia să se încadreze, din punctul de vedere a conducerii clubului, într-un profil din care să nu lipsească următoarele cerinţe: tinereţe, dorinţă de a face performanţă şi vechime pe câmpul de joc la nivel de, cel puţin, divizia B.

Odată numit în această funcţie, Sandu Borş, ajutat de Ioan Baciu din postura de antrenor secund, au întocmit un plan de pregătire pentru etapa precompetiţională, cu patru cicluri săptămânale şi multe meciuri de verificare.

Începutul de campionat a găsit echipa bine pregătită, din punct de vedere fizic şi tactic, iar jocul practicat în meciul de debut, cu Bihorul Beiuş, a fost o mare surpriză pentru cei prezenţi la meci, meritul fiind în totalitate al antrenorilor şi jucătorilor din teren aflaţi în următoarea componenţă: Voievod, C. Precup, I. Precup, Olariu, Albuţ, Bugnar (90 V. Ruscău), Tomoioagă, Diudea, Măjer (73 Gotea), Şighiartău (80 Apostolache), S. Rus (70 Măgeruşan). Au urmat meciuri frumoase, cu o prestatie “consistentă”, pe terenul de joc, o prestaţie care ne-a adus mult respect din partea echipelor adverse, finalul de tur găsind echipa pe un onorant loc şapte.

În încheiere, trebuie să recunoaştem aportul important al oficialităţilor locale (consilieri), a oamenilor din infrastructura locală, a iubitorilor de fotbal din localitate, la obţinerea acestor rezultate, oameni cărora le promitem că istoria echipei nu se termină aici, că într-un viitor nu prea îndepărtat vor avea bucuria să vizioneze meciuri de Liga a II-a, pe Baza Sportivă din Livezile.

Constantin Sava

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5