“Sanitarii Priceputi” la 50+
Concursul pentru sanatate si prim ajutor “Sanitarii Priceputi” a “aparut pe lume” in scolile din Romania, in anul 1962, urmarind insusirea cunostintelor de baza si a deprinderilor practice in acordarea primului ajutor premedical. Suntem cateva sute cei care am fost candva sau doar ieri unul dintre “Sanitarii Priceputi” bistriteni, si cred ca pentru cei mai multi a fost o experienta pozitiva si utila.
Si in acest an, la faza judeteana a concursului au ajuns peste 60 de elevi, respectiv 5 echipaje de gimnaziu (Liceul Teoretic «C. R. Vivu» Teaca, Sc. Gimnaziala «M. Eminescu» Nasaud, Liceul Teoretic Tarlisua, C. N. «A. Muresanu» Bistrita, si Sc. Gimnaziala «A. Iancu » Bistrita) si 6 echipaje de liceu (C.N. « L. Rebreanu » Bistrita, Liceul Teoretic Sanitar Bistrita, Colegiul Tehnic « G. Moisil » Bistrita, Liceul Teoretic «C. R. Vivu» Teaca si Colegiul Tehnic «INFOEL» Bistrita Sc. Gimnaziala «M. Eminescu» Nasaud, Liceul Teoretic Tarlisua, C. N. «A. Muresanu» Bistrita, si Sc. Gimnaziala «A. Iancu » Bistrita). Si in acest an, elevii au demonstrat ca pot fi de nadejde la nevoie si au au fost premiati si declarati toti castigatori. Dar, pentru ca este un concurs, exista si un clasament, in fruntea caruia se afla Tarlisua, la ciclul gimnazial si C.N. Liviu Rebreanu din Bistrita, la ciclul liceal. Spontan, au fost nascocite si premii speciale: pentru “cel mai tare sef de echipaj”, pentru “cea mai simpatica victima” si o “diploma de incurajare” pentru cei care s-au descurcat bine desi nu au avut prea multa indrumare.
Ca de fiecare data, initiator si principal organizator a fost Societatea Romana de Cruce Rosie (reprezentata de Darius Iliesiu si Bogdan Moldovan - specialisti in acordarea primului ajutor de baza), impreuna cu Directia de Sanatate Publica (reprezentata de dr. Corina Ernst, dr. Emanuela Pintea, as. med. Gheorghe Puica si as. med. Saveta Chiciudean), Inspectoratul Scolar Judetean (reprezentat de insp. Elena Virtic si Monica Buboly), Inspectoratul Judetean de Politie (reprezentat de subinsp. Mihai Plaiu) si voluntari ai asociatiei Ascendent (Doris Ernst si Adrian Muresan).
Dupa 50 de ani, concursul SP nu are doar acelasi nume, ci si aproape aceeasi “infatisare”. E bine ca ceva bun dinainte de ’89 continua, dar o “up-datare” ar fi binevenita. Daca, inainte aceasta activitate “trebuia” sa se desfasoare in fiecare scoala, acum se intampla doar daca exista bunavointa si preocuparea cadrelor didactice si... motivatia elevilor! De aceea, atat pregatirea elevilor, cat si desfasurarea concursului ar trebui aduse mai aproape de “zilele noastre”, prin actualizarea tematicii si a bibliografiei, formarea cadrelor didactice implicate, diversificarea metodelor de invatare si evaluare, atragerea mai multor parteneri institutionali si o mai mare sustinere si recunoastere din partea comunitatilor locale - beneficiarii finali ai cresterii sanselor la pastrarea si redobandirea sanatatii.
In acest context, un prim pas spre diversificare metodelor de invatare il reprezinta proiectul “LENS – Laborator de Educatie Nonformala pentru Sanatate”, initiat de asociatia Ascendent in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica si Liceul Teoretic Sanitar, cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Bistrita.
In plus, am promis elevilor si cadrelor didactice implicate un mai mare sprijin din partea celor patru institutii cu atributii in organizarea acestui concurs si incercarea de a atrage noi parteneri si sustinatori - administratia publica locala, ONG-uri sau alti actori comunitari cu rol in pastrarea si promovarea sanatatii.
Adaugă comentariu nou