Sărbătoare extraordinară cu Petre Petruse

-artistul a marcat 50 de ani de activitate şi 70 de viaţă

Îndrăgitul interpret născut din aripi de dor, Petre Petruse, adapă sufletul de român cu cultura tradiţională, cu spiritualitatea care se oglindeşte în sufletul ţăranului precum nemurirea în apele repezi ale Bistriţei.
Cartea ce conturează portretul lui Petre Petruse, lansată în cadrul unui spectacol aniversar, vine să întărească identitatea valorii, prin aducerea în faţa noastră a unui truditor pe tărâmul culturii populare. De acum, Petre Petruse va deveni peronaj într-o carte de căpătâi pentru folclorul din Bistriţa-Năsăud.
Petre Petruse prezintă, prin cântecele lui, momente de înaltă virtuozitate, prin care sunt transmise caracteristici ale artei tradiţionale autentice, prilej pentru publicul spectator de a se reîntâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular. Este o mare responsabilitate de a transmite mai departe bogăţiile folclorice care reprezintă identitatea noastră. Pentru că suntem într-o eră a informatizării, trebuie să o folosim pentru a beneficia de toate mijloacele pe care ni le oferă prin a cerceta, a conserva şi a transmite mai departe tezaurul folcloric. Tradiţia trebuie să reprezinte pentru noi firul ce ne leagă de pământul natal, de acel "colţ de lume" în care părinţii, bunii şi străbunii ne-au modelat personalitatea făcându-ne "oameni dintre oameni". Şi lui Petre Petruse nu îi este frică să aibă grijă de zestrea noastră.
Folclorul reprezintă sufletul, sensibilitatea, spiritul creativ şi dragostea pentru vatra străbună, iar noi avem datoria morală să păstrăm această avuţie, să o valorificăm şi să sedimentăm în sufletul copiilor dragostea pentru folclor. Din acest punct de vedere, în opinia mea, Petre Petruse este un om al binecuvântării.
Pasiunea şi talentul cu care artistul a preluat şi modelat patrimoniul folcloric românesc reprezintă fundamentul interesului şi plăcerii cu care acesta este primit oriunde în lume. Ponderea repertoriului este deţinută de cântece din Câmpia Transilvană, intrucât Lechinţa, este matricea în care folclorul tradiţional şi-a păstrat intactă vigoarea şi autenticitatea.
Petre Petruse prezintă, prin repertoriul său, o istorie a sufletului românesc. O istorie a acelui suflet care plânge, speră, se bucură. În zeci de ani de carieară a veselit nu doar spaţiul cultural românesc. Petruse a rămas consecvent înţelesului dat folclorului, şi anume că este un loc de întâlnire al generaţiilor, într-un spaţiu aflat la confluenţa durerii cu bucuria unor suflete generoase, pornite din vremuri imemoriale şi poposite, când şi când, la şezători sau sărbători. Vin din urmă, cu drag, nepoţii, care îl moştenesc. Sub marea umbrelă a folclorului Petruse a legat de-a lungul timpului prietenii durabile.
În ceas aniversar, la Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Petre Petruse a fost sărbătorit printr-un spectacol extraordinar la 50 de ani de activitate în slujba folclorului şi 70 de ani de viaţă. Prima parte a evenimentului a fost coordonată de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, care a lansat oficial volumul dedicat artistului, într-un dialog inedit cu acesta. Preşedintele Federaţiei Europene de Folclor, Dorel Cosma, i-a acordat o medalie jubiliară din partea IGF România. Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, i-a acordat sărbătoritului o diplomă de excelenţă pe acordurile orchestrei care a cântat “La mulţi ani!”.

Au urmat diplome, cuvinte frumoase şi flori din partea Consiliului Județean, prin vicepreședintele Alexandru Pugna, Centrul Județean pentru Cultură, prin directorul Ioan Pintea și Ioan Simionca, director adjunct, primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, care i-a acordat artistului diploma de cetăţean de onoare al comunei.
Bistriţenii, care au umplut până la refuz sala de spectacol, au fost părtaşi la un regal folcloric cu Cununa de pe Someş şi artiştii acesteia, Mărioara Sigheartău, Adina Băieşiu, Cristina Scurtu, Anton Todică, Octavia Andronesi, Ana Maria Ţărmure. Grupul de colindători Balada a adus atmosfera sărbătorilor de iarnă mai aproape de bistriţeni, fiind însoţiţi de urările bârgăuanilor coordonaţi de Florin Flămând. Invitaţii speciali Cornelia Radocea, Ana Ilca Mureşan, Dorina Oprea, Dorina Grad, Leontina Pop, Margareta Bărbos, Cornelia Ardelean Archiudean, Mirela Petruş, Ion Dordoi, Felix Gălan, Andrei Bărbos, Nelu Şopterean, Vasile Coca, Alexandru Pugna, Marcel Avram au fost prezentaţi de îndrăgitul realizator Sergiu Vaida Vitalian. Recitalul semnat de Petre Petruse şi nepotul Raul Mihai Turda a sensibilizat asistenţa. Un schimb frumos de cântece între generaţii. Poate că pe viitor moştenitorul îşi va pune în numele de scenă şi Petruse, pentru ca publicul să-l repereze ca moştenitorul unui tezaur aparte: Raul Turda Petruse. Orchestra Centrului Cultural Municipal, dirijată de profesorul Ioan Lazăr, a fost la înălţime. La mulţi ani, Petre Petruse, artist emerit al folclorului românesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5