Sărbătoarea hramului Bisericii Greco-Catolice Buna Vestire
Biserica Greco-Catolică Buna Vestire din Bistriţa şi-a sărbătorit hramul, în mijlocul credincioşilor aflându-se şi de această dată episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, au fost sfinţite două icoane în relief reprezentând pe Sfântul Anton şi pe Sfânta Rita, ocrotitorii şi mijlocitorii acestui sfânt locaş de cult, donate bisericii de inginerii Grigore Avram şi Silviu Cira. În continuare, au fost primite în rândul Asociaţiei de Rugăciune „Reuniunea Mariană” credincioasele Olivia Birciu, Maria Elena Berbinschi şi Mariana Rusu.
În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de preoţi, episcopul Florentin a rostit un înălţător şi pilduitor cuvânt de învăţătură acum, în această primă duminică din Postul Paştelui. „Postul nu este strict alimentar, este doar un mijloc să ne ajute să ne apropiem de Dumnezeu. Postul nu este doar o reţinere de la consumul de alimente, pentru că adevăratul post este abţinerea de la orice păcat”, spune Vasile cel Mare. „Postul cel Mare şi Sfânt, ca perioadă de pregătire pentru mărita sărbătoare a Învierii Domnului este în primul rând postul de la rău, de la păcat, de la tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu. Ca urmare, Postul trebuie să fie o perioadă în care să facem tot ceea ce trebuie ca să ne apropiem de Dumnezeu. Postul în sine trebuie să ne întărească credinţa şi aceasta, mai cu seamă în anul dedicat de Biserica Catolică, în particular, credinţei”, a spus în predica rostită episcopul Florentin.
Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine moaştelor Sfinţilor Apostoli, moaşte care, în perioada 15 martie – 15 aprilie, se află în Eparhia de Cluj-Gherla. Aceste sfinte moaşte au fost aduse de la Roma şi donate bisericii greco-catolice cu ocazia primirii titlului de cardinal prinţ al bisericii de către arhiepiscopul major al Bisericii greco-catolice, Lucian Mureşanu. Episcopul Florentin a înmânat apoi diplome de aleasă preţuire foştilor consilieri parohiali Sabin Tanco, Emil Sângeorzan şi Ioan Rus pentru contribuţia adusă la ridicarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult.
Părintele paroh, protopopul Vasile Ioan Frişan, a mulţumit în primul rând episcopului Florentin pentru onoarea şi bucuria de a se afla din nou în mijlocul credincioşilor din parohie. De asemenea, au fost adresate mulţumiri oficialităţilor prezente: prefectul Ioan Ţintean, primarul Ovidiu Creţu, ministrul Doina Pană, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.
Corul bisericii, dirijat de soţii Sfechiş a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi a interpretat cu multă sensibilitate şi înalt profesionalism pricesne şi cântece bisericeşti.
Citiţi şi:
- INVITAȚIE la CONCERTUL DE COLINDE “După datini, colindăm”
- Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice „Buna Vestire” din Bistriţa
- Episcopul Florentin- la Biserica „Buna Vestire”
- EVENIMENT ISTORIC PENTRU EPARHIA GRECO-CATOLICĂ DE CLUJ-GHERLA – ÎNSCĂUNAREA NOULUI EPISCOP EPARHIAL, PREASFINȚIA SA CLAUDIU LUCIAN POP
- La doar 61 de ani, episcopul Florentin CRIHĂLMEANU a trecut la casa Tatălui Ceresc. Preasfinția Sa era confirmat cu Covid-19 şi se afla la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca
Adaugă comentariu nou