Schimbare de lider în sindicatul din învăţământul bistriţean

După mai bine de 15 ani în care s-a aflat în fruntea sindicatului din învăţământul bistriţean – UJSLI – prof. Titus Rauca a predat ştafeta mai tânărului său coleg, prof. Emil Mocian. Evenimentul s-a produs cu ocazia Conferinţei judeţene a UJSLI, organizaţie care numără, în Bistriţa-Năsăud, 4625 membri înscrişi şi plătitori de cotizaţie. La conferinţa judeţeană au fost prezenţi 224 lideri şi membri de sindicat, invitaţi de la nivel central şi din judeţele învecinate. A fost prezent şi prof. Aurel Cornea, fost preşedinte al sindicatului din învăţământ de la nivel naţional. Deşi miza principală a constituit-o alegerea noului preşedinte, în cadrul discuţiilor, pe marginea raportului prezentat de prof. T. Rauca, s-au făcut referiri la activitatea desfăşurată de sindicate, subliniindu-se dezbaterile pe Legea salarizării unice, a educaţiei naţionale etc. S-a insistat asupra nemulţumirii că, pe anul 2011, bugetul învăţământului a fost diminuat cu 27%, alocându-se 7,09 miliarde lei faţă de 9,6 miliarde lei în 2010, precum şi faptul că învăţământului i-a fost alocat doar 3% din PIB. De aceea, sindicatul trebuie să „reacţioneze şi să acţioneze”, după spusele lui A. Cornea.

S-a trecut, apoi, la alegerea conducerii UJSLI Bistriţa-Năsăud, în următoarea componenţă: prof. Emil Mocian – preşedinte, cu 152 voturi pentru, prof. Ioan Duicu – prim-vicepreşedinte, înv. Ilieş Dumitru – secretar unional, prof. Ivan Victor şi prof. Sporiş Moldovan Mihai – vicepreşedinţi, iar membri au fost aleşi prof. Cicşa Laora, Moldovan Violeta, Csillag Attlia Erno şi Puica I. Vasile. De menţionat că biroul UJSLI Bistriţa-Năsăud s-a înnoit, din cei 9 aleşi 5 sunt la primul mandat. În Statut se precizează că mandatul preşedintelui este de 5 ani, nefiind stipulat numărul de mandate pe care le poate ocupa acesta.

Preşedintele Emil Mocian, profesor de educaţie fizică şi sport, lucrător în sindicate din 1990 şi care a urmat cursuri de formare sindicală, a menţionat că principala activitate pe care o va desfăşura este de a apăra, prin mijloace legale, drepturile membrilor de sindicat, având cu aceştia cel puţin o dată pe lună întâlniri spre a le cunoaşte problemele şi greutăţile cu care se confruntă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5