Personalul nedidactic din judeţ reclamă problema salarizării şi a normei de muncă

Biroul operativ al Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ se va întâlni, în perioada imediat următoare, cu membrii de sindicat, personalul nedidactic, pentru sintetizarea problemelor ivite în decursul anilor, în acest sector de activitate. Primă şedinţă de lucru zonală a avut loc la Beclean, astăzi fiind programată la Liceul Tehnologic “Solomon Haliţă” din Sângeorz-Băi. Liderii de sindicat vor ajunge şi la Teaca, Lechinţa, Prundu Bârgăului, Năsăud, în 10 mai fiind preconizată întâlnirea de la Bistriţa.
Demersul intitulat “Nouă ne pasă de voi!” porneşte de la o realitate grea cu care se confruntă această categorie din sistem - femei de serviciu, îngrijitoare, fochişti, paznici etc., practic circa 330 persoane – a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele UJSLI BN, prof. Emil Mocian.
“Atât femeia de serviciu care o vechime de 20 ani cât şi cea care are vechime în muncă 2 ani au acelaşi salariu (n.n. – puţin peste 600 lei) ceea ce nu este corect. Mă gândesc că în fiecare sector de activitate se poate trece la o gradaţie, să crească salariul până ajungi la pensie. Aici diferenţa se face doar prin sporul de vechime, spor care este inclus în salariu, ceea ce nu este legal potrivit Codului Muncii”, a exemplificat liderul sindical bistriţean.
Şi prim-vicepreşedintele sindicatului bistriţean, prof. Ioan Duicu, a menţionat că problema salarizării este una foarte gravă, soluţia fiind doar urgentarea aplicării efective a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. De-abia de atunci, vor putea fi făcute modificări ale salariului de bază, în funcţie de vechime, până la acel ...moment fiind plafonat la 812 lei. Astfel, doar o iniţiativă legislativă ar putea veni în sprijinul personalului nedidactic, dar şi al altor bugetari, sindicaliştii bistriţeni urmând să se întâlnească în acest sens cu parlamentarii judeţului.
Alte doleanţe ale personalului nedidactic vizează normarea muncii şi fişa postului (“un om prestează 2 norme”, face activităţi suplimentare pentru care nu este plătit şi ncii nu primeşte zile libere), dar şi solicitarea unor sporuri “pierdute” precum cel de zonă, sporul de fidelitate, sproul de toxicitate sau cel de penibilitate (de ruşine). Deblocarea posturilor în sistem, în sensul “acoperirii” disponibilizărilor făcute, reprezintă o altă revendicare a sindicaliştilor.
Altfel, în ultima perioadă, UJSLI BN a iniţait peste 10.000 de procese, în numele membrilor de sindicat, pentru acordarea celui de al 13-lea salariu (inlusiv personal nedidactic), pentru recuperarea diminuării indemnizaţiei de concediu, pentru nedecontarea navetei personalului din învăţământ şi
cele în baza Legii 221/2008 privind cresterea cu 33% a salariilor pentru perioada oct. 2008 – dec. 2009, plus Legea 330/2009 privind reîncadrarea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5