Sute de profesori, personal auxiliar şi nedidactic din judeţ au ieşit în stradă! Guvernul pune gaz pe foc! Presiuni la anumite şcoli!

Peste 500 de angajaţi din sistemul de educaţie din Bistriţa-Năsăud au ieşit pentru a cincea oară în stradă, ca răspuns la ofertele pe care Guvernul le-a propus. Sindicalişti de la UJSLI Bistriţa-Năsăud, dar şi de la Sindicatul Învăţământ Bistriţa-Năsăud, de pe raza întregului judeţ, au venit în faţa Palatului Administrativ să-şi spună oful, cu pancarte, mesaje pentru politicieni, fluiere şi vuvuzele. De multe ori a apărut mesajul „Şi noi avem copii!”, cu referire la părinţii absolvenţilor de gimnaziu şi liceu care sunt neliniştiţi, sau „#EuÎndrăznesc”, asta după ce au apărut discuţii că ar exista anumite presiuni la nivelul şcolilor. Una peste alta, Guvernul încearcă să schimbe acuma, culmea, regulile în timpul jocului, ca de obicei, susţin profesorii, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

         În mijlocul protestatarilor a fost şi prefectul Teofil Cioarbă, care a discutat cu liderii de sindicat, anunţând că i-a fost solicitată medierea unei întâlniri între sindicate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, pornind de la plângerile profesorilor care ar fi presaţi să încheie situaţia la învăţătură a elevilor din clase terminale.   

„Nu a fost menţionată nicio unitate şcolară, aştept să văd şi când vor dori să avem o discuţie. Instituţia Prefectului va fi deschisă întotdeauna la orice discuţie. E vorba de o discuţie pe care doresc dumnealor să o aibă cu reprezentantul Inspectoratului Şcolar. Nu sunt în măsură să discut acest subiect, mi s-a părut normală prezenţa mea aici, între protestatari pentru a vedea care sunt solicitările şi a transmite că Instituţia Prefectului este deschisă dialogului”, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.

         „Domnului prefect i-am înmânat materialele pe care să le transmită Guvernului. Doleanţele noastre nu se pot rezolva pe plan local. Acea mediere de care aţi auzit am cerut-o în caz că, de la Minister, prin inspectoratele şcolare, se vor face presiuni – şi avem semnale din partea unor domni directori asupra colegilor care sunt în grevă să revină la catedră şi să încheie situaţia şcolară. Am înţeles că astăzi doamna ministru va da un Ordin de ministru pentru modificarea acelui Regulament de organizare şi funcţionare  a unităţilor din sistemul preuniversitar prin care – eu am spus şi Inspectoratului – se spune parcă, că în situaţii excepţionale validarea situaţiei şcolare la elevii terminali, clasa a VIII-a şi a XII-a, nu mai trebui făcută în consiliul profesoral care cuprinde toţi dascălii unităţii şcolare, cum era până acum. Nu se specifică foarte clar acolo, dar probabil că se subînţelege,  cine va încheia mediile – colegii care nu sunt în grevă, colegii care predau alte discipline, directorii, personalul nedidactic care nu e în grevă? Totul e posibil. Eu mă întreb dacă ştiţi că în România există o situaţie excepţională, aşa cum doamna ministru prevede în acea modificare de ordin? Suntem în stare de război, suntem în stare de pandemie? Pentru că acolo aşa scrie, în situaţii excepţionale. Sau, probabil domna ministru consideră că dascălii sunt în război cu ministerul. Asta da. Dar noi, repet, nu ne dorim acest lucru, ne dorim să ne întoarcem la catedră, dar mingea este în terenul guvernanţilor”, a declarat liderul UJSLI Bistriţa-Năsăud, Victor Ivan.

Potrivit acestuia, guvernanţii au ştiut de foarte multă vreme de doleanţele salariaţilor din învăţământ, dar au pus gaz pe foc. „De atâta vreme au ştiut de aceste doleanţe ale noastre şi, vedeţi, pe zi ce trece, pun gaz pe foc.  De la Ordonanţa 42 prin care au modificat două legi capitale în relaţia cu sindicatele, Codul Muncii şi Legea dialogului social, de la acea Ordonanţa 45 prin care ne-au dat  1000 lei brut şi 400 lei la nedidactic, de la ieşirea, după părerea mea, neinspirată, a domnului profesor Iohannis, din Republica Moldova, când ne-a spus cum îndrăznim noi să nu mergem să susţinem elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a examenele şi că greva asta a durat cam mult, cu cea de ieri, cu intenţia de a modifica ROFUIP”, a adăugat Victor Ivan.

Acesta a menţionat că în Memorandumul care va fi aprobat de Guvern, dar care nu va fi semnat de preşedinţii federaţiilor sindicale din educaţie - se stipulează principiul cu salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, iar celorlaţi să le crească venitul în funcţie de grade, vechime. „Doleanţa noastră a fost ca Legea  viitoare a salarizării unitare să se aplice integral din 1 ianuarie 2024. Ei n-au scris aşa ceva acolo şi, probabil, au intenţia, cum au tot spus până acum, să aplice eşalonat în trei ani”, a explicat preşedintele UJSLI BN.

Victor Ivan  a adăugat că Ministerul Educaţiei a încercat „să  stârnească un război” între părinţi, elevi şi cadre didactice. „Şi printre noi sunt părinţi, dascăli angajaţi care sunt în grevă şi care au copii în clasa a VIII-a  sau în clasa a XII-a şi vreau să le mulţumesc. Aţi văzut că reprezentanţii elevilor, inclusiv acea domnişoară de la Constanţa, ce mesaj a transmis politicienilor şi sunt alături de noi, chiar dacă unii doresc să susţină Bacalaureatul şi să meargă la facultăţile din străinătate. Dar, v-am spus, nu este târziu, mingea este în terenul Guvernului, noi suntem în activitate până la începutul lunii iulie. Părerea mea e că, dacă se extinde puţin anul şcolar, anul şcolar se încheie conform legilor din România, la 31 august, corigenţele se dau spre sfârşitul lunii august şi n-ar fi nicio problemă ca totul să se termine cu bine. Noi asta ne dorim dar, v-am spus, suntem trataţi cu dispreţ pe zi ce trece. Negocierile n-au fost negocieri, ci: asta vă ofer, acceptaţi bine, dacă nu acceptaţi, noi cu asta mergem”, a spus el.

Liderul judeţean a mai menţionat că o serie de colegi au renunţat la grevă pentru că au de susţinut examene de definitivat, titularizare şi aveau nevoie de acea vechime la catedră, care se suspendă pe timpul grevei, în urma modificării legislaţiei.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5