Profesorii din nou în stradă, în a treia săptămână de grevă! Joi se anunţă un nou protest!

Cea de-a treia săptămână de grevă în Educaţie continuă. Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului „Învăţământ” Bistriţa-Năsăud, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, au protestat în faţa Palatului Administrativ. Profesori, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic de la CN „Andrei Mureşanu, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, Colegiul Tehnic Infoel, dar şi din alte unităţi de învăţământ, au venit la acţiunea de protest pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de modul în care doleanţele lor au fost înţelese de guvernanţi şi puse în practică prin acea Ordonanţă de Urgenţă 53/2023.

         Prefectul Teofil Cioarbă a vorbit cu cadrele didactice, urmând ca revendicările acestora să fie transmise la nivel guvernamental.

         "Greva continuă. În urma referendumului intern pe care l-am făcut, începând cu ziua de ieri, un procent de 72,4% dintre membrii de sindicat sunt în grevă, şi-au manifestat dorinţa de a rămâne, în această perioadă, în grevă. Reacţia cadrelor didactice este cunoscută. Colegii nu sunt mulţumiţi de Ordonanţa 53/2023, cea publicată în Monitorul Oficial în 1 iunie, nu vor eşalonarea majorărilor salariale în trei ani. De asemenea, sunt nemulţumiţi de faptul că prevederea privind salariul mediu brut la debutanţi, care să fie egal cu salariul mediu brut din economie, nu a fost prevăzută. Sunt nemulţumiţi şi de atitudinea unor guvernanţi. Ca urmare, aceasta este starea de fapt în ceea ce priveşte cadrele didactice, de nemulţumire generală şi de rămânere în grevă a majorităţii.

         În ceea ce priveşte părinţii şi copiii,  aici părerile sunt împărţite. Unii dintre părinţi care au copii în clasele terminale, nu sunt de acord cu greva noastră sau sunt de acord, dar ar dori – şi pe drept, îi înţeleg – să găsim o soluţie de compromis astfel încât copiii să-şi poată da examenele", a declarat liderul sindical Cristina Rusu.

         Potrivit acesteia, prin consultări şi prin negocieri, Examenele Naţionale s-ar putea desfăşura la timp. "Noi suntem deschişi, prin liderii noştri la negocieri dar, după cum aţi văzut, Guvernul, mai puţin, şi atunci nu ştiu cum se va găsi această soluţie, dar noi suntem deschişi ca cei din clasa a VIII-a şi a XII-a să nu sufere şi să-şi dea examenele naţionale. in punctul meu de vedere, ca profesor şi nu lider de sindicat, cred că se va găsi o soluţie în această săptămână şi vor fi amânate. Eu asta cred. Vom vedea", a explicat prof. Cristina Rusu.

Foarte probabil, joi va fi organizat un nou protest al sindicaliştilor de la UJSLI BN, la care vor participa şi cei de la Sindicatul Învăţământ Bistriţa-Năsăud. 

*** 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.
Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.
După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.
Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.
Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“. Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.
Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!
PREŞEDINTE, PREȘEDINTE,
Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR

 

Comentarii

06/06/23 15:38
Iuliu

Motto:
„Cum de rămân nespânzurați
Acești nerușinați și hoți?…
Poate doar pentru că nu sunt
Atâția arbori pe pământ
De care să atârne toți”
(Petõfi Sándor- Cum de rămân nespânzurați)

Premierul Nicolae Ciucă le spunea grevistilor din învățământ că „Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate deodată”, iar președintele Klaus Iohannis sustinea că nu înțelege motivele pentru care profesorii ar continua să protesteze după ce „guvernul a dat sindicatelor tot ce au cerut”. Ce să mai întelegi?
Realitatea este că s-au acumulat o serie de probleme care nu pot fi solutionate fără un set reforme structurale profunde menite să conducă la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;

-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;

-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;

-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;

– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.

In felul acesta vor exista resurse financiare disponibile pentru rezolvarea problemelor din educatie, sănătate, siguranţa si ordinea publică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5