Miercuri, 17 mai, grevă de avertisment în învăţământ între orele 11-13! De luni, 22 mai, grevă generală!

Miercuri, 17 mai, între orele 11 şi 13, va avea loc o grevă de avertisment a salariaţilor din educaţie care sunt membri de sindicat ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud. Potrivit liderului sindical Victor Ivan, va fi un semnal de alarmă, însă copiii nu vor avea de suferit, cadrele didactice vor fi în clase.

         Nu mai puţin de 89,11% din salariaţii din învăţământ din Bistriţa-Năsăud, membri UJSLI B-N, care au dat curs referendumului cu privire la greva generală, susţin acest demers. La nivel naţional procentul este de 71,29%. Practic, din 22 mai se declanşează greva generală, care înseamnă încetarea lucrului pentru membrii de sindicat. Există şi profesori, personal auxiliar, personal nedidactic care nu au semnat pentru declanşarea grevei generale şi care vor fi, probabil, prezenţi în instituţiile şcolare, însă nu se poate spune dacă elevii vor merge sau nu la grădiniţe şi la şcoli.

         „Nu ne-am dorit să ajungem la această formă de protest. E o ultimă soluţie. Noi am început să atragem atenţia guvernanţilor din decembrie încoace, însă Guvernul ne-a minţit. Şi la nivel local a fost pichetată Instituţia Prefectului, însă problemele nu pot fi rezolvate pe plan judeţean pentru colegii noştri, sunt revendicări la nivel naţional care vizează condiţiile de muncă, salarizarea personalului didactic auxiliar etc.”, ne-a declarat liderul sindical Victor Ivan.

         Trebuie menţionat că ambele sindicate din învăţământul preuniversitar – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, dar şi învăţământul universitar, prin Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au anunţat că din 22 mai se va intra în grevă generală.

Sindicatele din învăţământul preuniversitar  cer de urgenţă Guvernului României să rezolve problema aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; să identifice soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; să adopte, în regim de urgență, normativele pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; să aplice regulamentele privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; să remedieze anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;să instituie prin lege, regula indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5