Sindicaliştii din învăţământ au pichetat Instituţia Prefectului. Personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic, "o categorie năpăstuită"

Peste 100 de sindicalişti din învăţământul bistriţean au pichetat vineri, la orele amiezii, Palatul Administrativ, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistem. Prefectul Teoful Cioarbă a discutat cu aceştia şi a preluat lista de revendicări pentru a le transmite Guvernului.
Liderul sindical Victor Ivan a menţionat că acest protest face parte din calendarul stabilit de FSLI la nivelul României, acţiunile de protest au pornit din data de 3 martie, iar aceste pichetări vor continua „în cascadă” şi în alte judeţe.
„Principalele revendicări nu sunt de o lună, două. Noi am atras atenţia, încă în luna decembrie, am avut promisiuni din partea guvernanţilor că ne bagă în seamă şi până la sfârşitul lunii februarie vom avea rezultate. Nu s-a ţinut cont de noi. Nici aceste mişcări ale noastre nu au sensibilizat pe cei din Guvern”, a declarat Victor Ivan.
Acesta s-a referit la Legea 153/2017 care nu se aplică pentru toţi angajaţii în sistemul de învăţământ. „O categorie foarte năpăstuită din învăţământ este personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic, ca femeile de serviciu, care au salariu net de 2200 lei. Deşi în alte zone există sporuri pentru condiţii grele de muncă, în învăţământ nu se aplică. Ele au nişte normative cu privire la suprafaţa de curăţenie din 2019. Cerem modificarea acelor normative, o salarizare corespunzătoare. Debutanţii au salarii de 1900 lei şi avem foarte multe discipline – matematică, fizică – la care avem foarte mulţi pensionari, pentru că tineretul nu mai vine în învăţământ. În câţiva ani, 50% din actualii dascăli se vor pensiona. Ce punem în loc? ", a punctat liderul sindical bistriţean.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” continuă protestele.
Cele două sindicate cer de urgenţă Guvernului României să rezolve problema aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; să identifice soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; să adopte, în regim de urgență, normativele pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; să aplice regulamentele privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; să remedieze anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;să instituie prin lege, regula indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Mişcările sindicale vor continua şi în lunile următoare, astfel că este anunţat un marș de protest, la București, în luna mai 2023, dar se poate ajunge şi la declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5