Peste 500 de angajaţi din sistemul de învăţământ din Bistriţa-Năsăud au protestat în faţa Instituţiei Prefectului. Victor Ivan (UJSLI BN): Vom continua până ce vom obţine ceea ce ne dorim

Greva din Educație continuă, salariaţii din sistemul de învăţământ sunt hotărâţi să-şi obţină drepturile. Propunerea Guvernului de a oferi acele carduri de 2500 lei a fost considerată jignitoare. Peste 500 de angajaţi din învăţământul judeţului şi-au strigat păsul în faţa Instituţiei Prefectului.

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale!”, „Nu suntem asistaţi social!”, „Nu am decis să facem grevă peste noapte!”, sunt doar câteva dintre remarcile oamenilor şcolii din Bistriţa-Năsăud şi de peste tot din ţară. În tot acest timp, s-a mulţumit pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor.

În mijlocul sindicaliştilor din educaţie a fost prefectul Teofil Cioarbă, care a primit un memoriu ce va fi transmis la Guvern şi ministerele responsabile. Prefectul judeţului a discutat cu protestatarii pentru a afla de la „firul ierbii” problemele cu care se confruntă, revendicările, doleanţele, chiar dacă mai toate soluţiile sunt aşteptate de la Bucureşti.

„Iată răspunsul nostru, al celor afiliaţi la uJSLI Bistriţa-Năsăud. Am hotărât continuarea grevei. Să sperăm că vom fi, în sfârşit, băgaţi în seamă, chiar dacă ceea ce cerem noi nu este o noutate pentru dumnealor. Am declanşat acest conflict de muncă de multă vreme, am transmis memorii peste memorii, am făcut pichetări ale Prefecturii şi la Bucureşti. Nu am fost băgaţi în seamă, acum le dăm acest răspuns. Vom continua până ce vom obţine ceea ce ne dorim, atât pentru personalul nedidactic, didactic auxiliar, personalul de predare şi directori. Sunt revendicări pentru toate categoriile şi, bineînţeles, cerem indexarea salariului cu rata inflaţiei. Din noua Lege a educaţiei au scos dnii parlamentari acel articol prin care federaţiile cereau ca un debutant să aibă salariul mediu pe economie, iar pentru ceilalţi, în funcţie de grade şi vechime, mărire corespunzătoare. Ştiţi câte procese am avut de-a lungul anilor, pentru a se respecta o lege”, a declarat liderul sindical UJSLI BN, Victor Ivan, amintind de subfinanţarea sistemului de învăţământ, de la 6% cât este prevăzut în lege, la doar 2,3% din PIB.

Acesta s-a referit şi la examenele naţionale. „Nu ştiu cât va dura greva. După revenirea noastră la şcoală, dacă vom ajunge la o înţelegere, există mai multe discuţii. Şi noi avem examene, de titularizare, de definitivat, pentru noi, cei din sistem. Să nu se teamă copiii că vor păţi ceva. Se amână, acum 18 ani, am făcut parcă o săptămână în plus.  Nu ştim cât va dura această grevă, care va fi finalitatea ei. După acea ofertă, colegii sunt mai hotărâţi să continue”, a adăugat liderul sindical Victor Ivan.

Potrivit acestuia,  UJSLI BN are circa 2500 de membri la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar joi, ponderea celor care susţin greva generală, era de 84%.

 

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

 

Comentarii

26/05/23 15:23
Toni

„Am spus-o într-un rând că ceea ce ne inspiră durerea cea mai mare si o adevărată teamă de viitorul acestei țări nu sunt pe atâta oamenii generației actuale pe cât tinerii noștri, care vor stăpâni în viitor soarta nației lor. Lucrarea continuă a instituțiilor prea liberale a consistat la spiritele tinere în dărâmarea oricărei autorități dumnezeiești și omenești, într-o încredere oarbă în propria persoană neînsemnată, în nerespectarea oricărui superior. Ușurința cu care tinerii la noi discută oameni și lucruri, expresiile de care se servesc, suficiența și lipsa de naivitate e un semn că avem a face cu oameni îmbătrâniți înainte de vreme, cărora le-am putea prezice de pe acuma lipsa de statornicie si impotența morală. Aceasta-i pedeapsa ce ne-o dă Dumnezeu pentru c-am făcut din școli numai unelte în care se îngrămădește învățarea unei mulțimi de cunoștințe, fără să fi îngrijit deloc pentru creșterea inimei și caracterului, căci niciodată tăria unui popor n-a stat în instrucție si numai în instrucție, ci totdeauna în creștere. O cunoștință, mai ales în școalele secundare, care nu are rol educativ, e o cunoștință stearpă și nefolositoare”
(Mihai Eminescu- Curierul de Iași, 5 iunie 1877).

Cine are urechi de auzit, să audă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5