Mihai Mureşan, inspector şcolar general: De două săptămâni sunt pe teren. Majoritatea absolvenţilor vor participa la cursurile de pregătire. Niciun profesor nu a refuzat să predea de săptămâna viitoare
Rep.: - Cum sunt pregătite şcolile în aşteptarea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a pentru săptămâna viitoare? Câţi elevi şi-au anunţat prezenţa pentru că, de exemplu, la Bucureşti, doar un sfert din numărul elevilor vor reveni la şcoală pentru că unii părinţi nu le-au dat voie elevilor să revină la şcoală? Sunt şi profesori care au anunţat că nu doresc să revină la catedră ?
Prof. Mihai Mureşan: - Cred că este important să văd personal stadiul pregătirilor la şcoli pentru acest interval – 2-12 iunie – când vor avea loc cursuri de pregătire pentru absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a. De două săptămâni sunt în fiecare zi pe teren pentru a vizita absolut toate şcolile unde există clase de absolvenţi – a VIII-a şi a XII-a – şi pentru a vedea în ce măsură dispoziţiile Ordinului comun al Ministerului Educaţiei, respectiv Ministerul Sănătăţii, dat în cursul săptămânii trecute, sunt implementate în şcoli pentru a asigura un climat, pe de o parte optim pentru pregătirea examenelor naţionale, pe de altă parte, pentru a asigura condiţii de securitate maximă pentru absolut toţi elevii participanţi la aceste cursuri. Vreau să vă spun că investigaţia sau ceea ce urmărim noi în fiecare şcoală este ca la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ să existe o procedură care să conţină, foarte bine precizat şi foarte bine cunoscut de absolut tot personalul şcolii, a unui circuit ireversibil adică, din momentul intrării elevilor în şcoală şi până la momentul părăsirii şcolii, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru cadrele didactice sau celelalte categorii de personal din şcolile respective, acel traseu pe care ei se vor deplasa până în sălile de clasă sau pentru cadrele didactice, de asemenea, din sala profesorală în sălile de clasă, în aşa fel încât să fie asigurată, aşa cum am spus, toate condiţiile pentru a nu exista niciun fel de risc cu privire la infectarea cu acest virus. La această dată, am vizitat aproape toate şcolile din judeţ şi pot să să spun că toate sunt pregătite din acest punct de vedere, având atât materiale dezinfectante, materiale pentru igienă necesare, termometre pentru scanarea temperaturii personalului şcolii şi a elevilor, existând şi un cadru medical asigurat. Cred că este important să precizez că acest gen de controale în şcoli îl facem împreună cu Direcţia de Sănătate Publică în aşa fel încât să ne asigurăm că, atât din perspectiva procesului de învăţământ, cât şi din perspectiva a ceea ce înseamnă asigurarea acestor măsuri medicale şi de igienă, sunt transpuse şi ele se regăsesc în toate unităţile de învăţământ. Am încrederea că la nivelul fiecărei şcoli această perioadă de pregătire şi apoi perioada aferentă examenelor de Evaluare Naţională, respectiv Bacalaureat, este privită cu maxim interes atât de conducerile şcolilor, cât şi de către personalul didactic, respectiv personalul nedidactic şi, în perioada respectivă, toţi îşi vor face datoria exemplar încât să nu existe niciun fel de problemă pe parcursul desfăşurării acestor cursuri.
Rep.: - Concret, profesorii şi copiii vor purta măşti, copiii vor fi împărţiţi pe grupe, cum vor veni la şcoală?
Prof. Mihai Mureşan: - Din momentul în care pătrund în curtea şcolii, ei vor efectua o dezinfectare a mâinilor chiar la intrarea în şcoală, pe urmă se vor deplasa pe traseul indicat şi stabilit de fiecare şcoală până în sala de clasă unde se vor aşeza în băncile care poartă numele lor şi vor rămâne pe toată perioada de pregătire în aceleaşi săli de clasă, în aceleaşi bănci, unde se respectă măsura, şi anume, patru metri pătraţi în jurul fiecărui elev aflat în sala de clasă. Deci, fiecare şcoală a pregătit atâtea săli de clasă câte sunt necesare pentru ca fiecare elev să fie distanţat pe toate cele patru direcţii de colegii lui la doi metri. Elevii vor rămâne în acelaşi loc pe perioada desfăşurării orelor de pregătire. În pauză, toţi elevii care vor avea nevoie să se deplaseze la grupurile sanitare o vor face în prezenţa cadrului didactic, după care se vor întoarce în clase. Toate aceste grupuri sanitare sunt prevăzute cu materiale dezinfectante, sunt prevăzute cu săpun lichid, şerveţele de hârtie sau aparate de uscare a mâinilor în aşa fel încât să nu existe nici aici niciun fel de factor de risc. După încheierea orelor de pregătire, elevii vor ieşi din clase pe acelaşi traseu foarte bine stabilit şi cunoscut, vor ieşi din şcoală, de asemenea, dezinfectându-se pe mâini în momentul ieşirii lor din incinta şcolii.
Rep.: - Sunt locuri unde doar un sfert dintre elevi şi-au exprimat dorinţa de a participa la aceste cursuri, şi ştiu, de asemenea, că sunt dascăli care şi-au luat concediu medical tocmai pentru a nu veni în această perioadă la şcoală, vreau să vă întreb dacă şi în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt asemenea cazuri şi dacă această pregătire este opţională?
Prof. Mihai Mureşan: - Aşa cum se ştie şi este dat publicităţii de mai mult timp, faptul că un elev doreşte sau nu doreşte să participe la şcoală în această perioadă de pregătire este opţiunea lui şi a părinţilor lui. Nimeni nu-l poate obliga să fie prezent la aceste cursuri de pregătire. Însă, spre satisfacţia personală, vreau să vă spun că, în momentul de faţă, în ceea ce am văzut în şcolile pe care le-am vizitat, covârşitoarea majoritate a elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a şi-au manifestat dorinţa, cu un acord scris din partea părinţilor, de a participa la aceste cursuri de pregătire. De asemenea, în niciuna dintre şcolile vizitate până în acest moment, din discuţiile cu domnii directori, nu rezultă refuzul vreunui cadru didactic de a participa la aceste activităţi de pregătire.
Rep.: - Este un lucru îmbucurător să auzim aceste veşti. Cum se vor desfăşura examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, cum vor fi supravegheaţi elevii? Vor exista mai multe săli?
Prof. Mihai Mureşan: - Evaluarea Naţională, care este primul dintre aceste două examene, care debutează pe data de 15 iunie, după graficul deja cunoscut şi anunţat de mai mult timp, se va desfăşura la fel, cu respectarea distanţei de 4 mp pentru fiecare elev sau 2 m faţă de orice alt elev din clasă, cu săli de clasă igienizate în ziua respectivă. Vreau să înţelegeţi că aceste lucruri sunt obligatorii. Nu este neapărat să fie zece elevi în clasă. Fiecare şcoală va pregăti şi a pregătit deja atâtea săli de clasă câte sunt necesare pentru a respecta această distanţă între elevi. Pe parcursul celor două zile, sau pentru unii absolvenţi de clasa a VIII-a care dau şi probă de limbă maternă, va fi acelaşi program în ceea ce priveşte dezinfectarea mâinilor la intrarea în şcoală, deplasarea pe acelaşi traseu, cu toate regulile enumerate mai sus, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de abatere şi să nu existe niciun fel de factor de risc pe toată perioada cât este în şcoală şi se desfăşoară proba scrisă la disciplina respectivă. Evident, în sală vor fi asistenţii exact cum au fost şi până acum, sălile vor fi supravegheate video şi audio. Tot ceea ce exista în perioada anilor anteriori, există şi în acest moment.
Citiţi şi:
- Mihai Mureşan, inspector şcolar general: Am cerut 3000 de tablete, necesare pentru copiii defavorizaţi din judeţ. Ele vor veni cu conexiune la internet
- IŞJ BN: 85% din absolvenţii de clasa a VIII-a şi 67% din cei de clasa a XII-a au anunţat că se prezintă la pregătire!
- Mihai Mureşan, inspector şcolar general: Sper ca noul an şcolar să înceapă în sălile de clasă
- Elevii clasei a VIII-a, din comuna Şanţ, aşteptaţi în condiţii de maximă siguranţă la şcoală. Directorul Daniel Sasu: Într-o primă etapă am pregătit 250 de măşti
- Cursuri gratuite pentru elevii bistriţeni
Adaugă comentariu nou