Şcoala Gimnazială Bichigiu, renovată cu sprijinul Asociatiei BookLand, o investiţie de 250.000 euro

Poate unii dintre dumneavoastra stiu cum e sa inhaleze zilnic spori de mucegai iar unii au platit si pretul sanatatii... Pur si simplu, insa, nu avem voie sa ii lasam pe copii sa treaca prin acest cosmar care le poate afecta viata pe toate planurile.

Intrebarea care se pune e in cate scoli din Romania NU se intampla acest lucru... din pacate, aceasta fiind regula. Este si cazul Scolii Gimnaziale Bichigiu, comuna Telciu, judetul Bistrita Nasaud, construita in anii ’70 si niciodata renovata consistent din lipsa fondurilor. Evident ca, in timp, cladirea scolii a atins un grad ridicat de uzura, astfel incat elevii si profesorii isi desfasurau procesul educational in conditii total improprii.

Transformarea scolii a fost realizata cu ajutorul Asociatiei BookLand pe parcursul a 8 luni de munca intensa, in care au fost scoase tone de moloz din scoala si bagate si mai multe tone de materiale constructii noi, investita ridicandu-se la peste 250.000 euro.

Prin programul de ”Renovare scoli in mediul rural” al asociatiei, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2021, 37 de scoli din satele Romaniei au devenit locuri in care peste 7.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta se renoveaza inca 29 scoli situate in 23 judete! Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Astfel se vede puterea si determinarea domeniului privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient din punct de vedere costuri.

„Proiectul a fost foarte greu! A fost mult stres! Dar educatia ne uneste si doar IMPREUNA putem contribui la starea de bine a fiecarui pui de OM… Copiii trebuie sa se simta in scoala ca acasa. A fost cea mai buna investitie pentru aceasta comunitate. Asociatia BookLand a demonstrat ca miracolul e in fapte si ca e nevoie de implicarea fiecaruia dintre noi pentru a face lumea un loc mai bun!”Domnica Homei, Director Scoala Gimnaziala Bichigiu

 „Am incercat sa rezolv problema acestei scoli: arata dezolant! Nimeni nu a crezut in acest proiect! Au zis ca asa ceva e imposibil: sa vina cineva sa investeasca miliarde si sa nu aiba niciun interes personal! Doar ca sa asigure conditii normale, moderne pentru educatia acestor copii. Inceputul a fost foarte greu, insa lucrurile s-au rezolvat treptat! Am inceput iarna cand veneau 4-5 masini cu materiale zilnic… Daca nu era echipa BookLand nu s-ar fi facut nimic. Multumim BookLand!”George Ceuca, fost Director Scoala Gimnaziala Bichigiu

Aceasta este a doua scoala pe care am renovat-o in judetul Bistrita Nasaud. Prima scoala pe care am renovat-o cu cateva luni in urma, e situata in Sangeorzu Nou. Revenind la scoala din Bichigiu va pot spune ca mucegaiul, igrasia si praful dominau. Sub dusumelele de la parter am gasit pamant ud fiindca toata apa scursa de pe delusorul din spatele scolii baltea in curte, peretii erau atat de ‚copti’ si strambi incat au ‚inghitit’ de doua ori mai mult material decat trebuia pentru a-i indrepta, baia era nefunctionala, apa curgea de la etaj prin “cadere” dintr-un rezervor improvizat, prin acoperis ploua... situatia era chiar grava. Cred ca nu exagerez spunand ca in aceasta scoala copiii mai mult se imbolnaveau decat invatau...” - Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociația BookLand  

Intervenția BookLand si-a atins scopul și prin mobilizarea comunitatii locale in efortul de a aduce spatiile educationale la un standard corespunzator. Muncitorii au fost cazati intr-o casa pusa la dispozitie de o familie plecata la lucru in afara tarii iar mancarea de pranz le-a fost asigurata de parintii elevilor, de cadrele didactice si de preotul satului. Iar Primaria Telciu a contribuit la acoperirea partiala a costurilor de manopera, asigurand si suport logistic.

Transformarea de la Scoala Gimnaziala Bichigiu a fost posibila datorita companiilor care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: SIT, MeteRSit, Unicredit Consumer Financing, Turbomecanica SA, Titan Machinery Romania, Profi, Asevi Romania, Elpreco, Terra Gres, Modulo Decorative Solutions, Bilka Steel, Wipro Romania, Decathlon Romania, Ferroli Romania, Instal Impex, Ferro Romania, SavanaCuloare, Austrotherm Romania, Mindo SA, Porta Doors Romania, Mar & Pet Grup, Policolor Romania, Larex-ir Decor, Siniat Romania, Holver Romania, Sanotechnik Romania, Masterplast Romania, Brico Depôt Romania, Alex Mobilier, Arena Systems, Pepiniera „Gradina Verde”, Ceramica Bianca, ConsulTeam Expert, Leoni Wiring Systems Bistrita, Misavan, Marvicon.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile.

Si pentru ca Asociatia BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand de anul viitor se va concentra si pe constructia primei scoli-etalon pentru sistemul de invatamant romanesc, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va urma modelul finlandez (adaptat local) si va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa gratuit la dispozitia copiilor din mediul rural, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual / practica / internship.

Toti cei care le impartasesc viziunea, se pot alatura demersului BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

 

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Conferintele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspirationale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera tinerilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reusi in 2022 sa aduca schimbarea in alte 29 scoli (in 2020-2021 a renovat & dotat 37 scoli).

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5