SEXUALITATEA ŞI EFECTUL MEDIATIC
Efectul mediatic contribuie în mare măsură la maturizarea precoce a preadolescenţilor şi adolescenţilor din punct de vedere sexual. Conform unor cercetări coordonate de Jane Brown (Universitatea Carolina de Nord), tinerii îşi încep mai repede viaţa sexuală sub influenţa crescândă a materialelor cu caracter sexual apărute în media.
Scopul cercetării a fost examinarea efectului exercitat de muzică, reviste, televiziune şi filme asupra comportamentului sexual al tinerilor de 10-19 ani.
Primul eşantion a cuprins 1000 de tineri cu vârsta de 12-14 ani, studiul urmărind efectul televiziunii asupra lor; aceiaşi tineri fiind chestionaţi şi la vârsta de 14-16 ani.
Rezultatele reflectă faptul, că acei tineri erau mai activi sexual, care au intrat în legătură cu mai multe asemenea conţinuturi, procentul lor fiind dublu faţă de tinerii care consacrau mai puţin timp emisiunilor Tv, revistelor sau filmelor cu conţinut sexual.
O concluzie importantă a studiului a fost, că părinţii nu acordă suficientă atenţie abordării temelor sexuale, astfel media devine pentru tineri canalul principal de transmitere a informaţiilor de acest gen. Imaginea transmisă pe aceste căi sugerează, că sexul este emoţionant şi lipsit de risc. Adolescenţii preiau acest model, care îi stimulează indirect să experimenteze cât mai multe şi cât mai repede.
În felul acesta vor să corepundă şi standardelor de vârstă. Cercetarea arată univoc, că există corelaţie între începerea prematură a relaţiei sexuale şi consumul mediatic al adolescenţilor.
Studiul efectuat în şcolile din Carolina de Nord ( în 2006), nu a luat în considerare însă efectul internetului, având în vedere că la începutul studiului, tinerii de peste 10 ani încă nu dispuneau de legături generalizate cu internetul.
În continuarea cercetării, oamenii de ştiinţă vor să ia în considerare internetul, ca unul dintre factorii determinanţi ai precocităţii în sexualitate a tinerilor în ultimii ani.
Conform afirmaţiei lui Jane Brown, coordonatorul cercetării : mai multe studii au demonstrat efectul nociv al violenţei percepute în mass media de către tineri, în urma cărora s-au lansat propuneri referitoare la reducerea numărului evenimentelor violente din media; ar fi cazul-spune cercetătoarea, să se recunoască faptul, că media îndeplineşte un rol la fel de important pentru adolescenţi, şi în transmiterea normelor sexuale .
În SUA comparativ cu alte ţări, este de 3 până la 10 ori mai mare (în anumite cazuri) numărul minorelor gravide, astfel acest fenomen a devenit o problemă de sănătate publică. Această categorie de vârstă nu a trăit nici frica provocată de SIDA, în consecinţă ia mai puţin în serios protecţia preventivă (Revista Pediatrics, 2006 ; origo).
Internetul poate avea un efect de dimensiuni imprevizibile asupra minorilor în ceea ce priveşte oferta extrem de bogată, senzaţională, care poate conduce la adolescenţi, viitori adulţi, la obsesii sexuale sau deviaţii sexuale.
Care este controlul azi, asupra tânărului în acest sens, când mulţi, şi din păcate tot mai mulţi, îşi pierd nopţile în faţa calculatorului, diminuându-şi astfel inevitabil performanţa de studiu în zilele următoare ?
Citiţi şi:
- Sănătatea mintală – Depresia la adolescenți, campania lunii februarie derulată de Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud!
- Drogurile şi tinerii
- DSP BN derulează campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!"
- Prof. Cristina Iurișniți: Ministerul Educației trebuie să respecte legile în vigoare și să asigure accesul la Educația pentru SĂNĂTATE care trebuie să ajungă în școli începând cu viitorul nou an școlar
- EDITORIAL de Andrei Moldovan: Mai frumoşi decât alţii
Adaugă comentariu nou