Simfonii în pivniță

Struguri lichizi.

Simfonii în pivniță.

Must în butoaie.

 

Când vine toamna, mă obsedează un vers din poezia ,În vie” a lui Ion Pillat : ,,Ce vrea cu mine toamna, pe dealuri de mă-ntoarnă?”.

Când eram la catedră încercam să le explic elevilor mei această interogație a poetului, mă străduiam să mă fac înțeles de ei, de copiii din clasa a V-a, în manualul cărora (de la Editura ,,Humanitas”) se afla acest text literar.

Poezia lui Ion Pillat mă ,,bântuie” ori câte ori, în anotimpul autumnal, urc cărarea spre via  obosită de rod.

Acum a rămas mult în urmă imaginea olfactivă a primului vers din poezia citată ,,Tot mai miroase via a tămâios și coarnă”. Strugurii au fost masacrați, torturați prin presarea lor în șaitău, iar lichidul lor, lacrimile boabelor, a ajuns în butoaie.

Anul acesta eu le-am provocat pornire, fierberea, lungul drum spre vinul limpede care va cădea șoptitor în pahare. În borcănașele pline cu apă, în care ajung furtunurile care străbat mijlocul unor cepuri găurite, se adună gazele pe care le emană mustul în necontenita lui lucrare și ele tulbură apa sonor.

Când cobor în pivniță mă întâmpină simfonia butoaielor. Clipocitul din borcane este divers, fiecare butoi are cântecul lui. Bolboroseala butoaielor îți amintește de vulcanii noroioși din Pâclele Mici și Mari ale Buzăului.

,,Iese vara din struguri”, așa motiva un vecin de-al meu din Malin, ,,zgomoteca” butoielor din pivniță. Eu, coborând pe scările mitologiei comparam acest zumzet al mustului cubolboroseala lui Bachus nemulțumit că apa lui ,,vie” întârzie să se încarce cu tăriile care îi vor înveseli pe cei care în curând vor degusta  din izvoarele strugurilor de pe dealurile satului.

Ceasornicele din pivniță îți continuă tic-tacul lor și în fiecare zi simfoniile  butoaielor își schimbă cântecul până când clipocitul lor se va stinge. În pivniță se va întinde din nou liniștea, iar cel care va trage din butoaie lichidul,  va atenționa pe invitații săi că ,,tulburelul” te poate și ,,trânti”, sau îi va anunța, luminat la față, că mustul a devenit vin.

Probabil că atunci din paharul cerului vor cădea primele zăpezi și pe sub ferestre se vor auzi colindătorii.


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5