Soluţii inovative pentru regenerarea urbană a cartierului de blocuri din Năsăud, într-un proiect pilot. Primarul Romocea: 90% din cartier trebuie revitalizat

Primăria Năsăud a găzduit luni o şedinţă de lucru având pe agendă două proiecte majore pentru oraş, respectiv stabilirea temei de proiectare aferente variantei ocolitoare şi regenerarea urbană pentru cartierul de blocuri, pentru exerciţiul financiar 2021-2027. Preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, Marcel Boloş – director general al ADR Nord-Vest, reprezentanţi ai firmei de proiectare şi consultanţă Novelty, coordonaţi de managerul Alexandru Palcău, consilieri judeţeni şi locali, dar şi specialişti din cadrul instituţiei, au răspuns invitaţiei primarului Mircea Romocea.

„Administraţia publică locală din Năsăud este extrem de interesată de acest cartier de blocuri, pentru că aici este comasată aproximativ 65-70% din populaţia oraşului.  Avem în implementare un  proiect de creştere a eficienţei energetice pentru 9 blocuri din cele 64. (...) Din păcate sunt numeroase procese şi regimul juridic din cartierul de blocuri este neclar. Este îmbucurătoare percepţia locuitorilor care au răspuns solicitării noastre. Avem o parcare realizată în urmă cu doi ani, sunt şi zone verzi şi un loc de joacă pentru copii, însă 90% din cartierul de blocuri necesită revitalizare”, a declarat primarul Mircea Romocea.

          Compania Novelty a propus un concept de regenerare urbană a cartierului dintre blocuri, construit înainte de 1989, care cuprinde aproximativ 43.000 metri pătraţi de spaţii urbane, dintre care doar 16% este „verde”, iar 46% sunt spaţii verzi îngrădite „de oameni curajoşi, în faţa geamului de la parter”. Deviza de la care au plecat consultanţii este „Preluăm! Adaptăm! Îmbunătăţim!”, fiind propuse mai multe intervenţii în zonă, oportună pentru fiecare spaţiu identificat.

          Astfel, pentru Năsăud au fost propuse în acea zonă intervenţii de tipul „stradă partajată” – spaţiu utilizat concomitent şi de conducătorii auto, şi de pietoni, ba chiar şi de copii; „parc liniar” – o parcelă verde între două blocuri;  „parcare permeabilă” – fără suprafeţe betonate; „identitate vizuală” – animarea cartierelor gri prin street art; spaţii de joacă pentru copii adaptate pe vârste; zonă de relaxare verde, cu mobilier urban inovativ; pocket park – „parc de buzunar”, de mici dimensiuni; zone participative – în care să fie implicată comunitatea în amenajarea zonei. Cea mai importantă intervenţie o reprezintă reabilitarea blocurilor de locuinţă, atât ca eficienţă energetică, cât şi ca îmbunătăţire vizuală a blocurilor gri.

          Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat că acest concept propus pentru Năsăud este unul impresionant, însă vor fi foarte mulţi paşi de făcut pentru a pune în operă aceste idei, de la găsirea finanţării până la schimbarea mentalităţii oamenilor.

          Directorul general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, a menţionat că este primul proiect pilot de regenerare urbană pentru exerciţiul financiar 2021-2027. „Dacă ne gândim din timp, atunci şansele ca aceste proiecte să ajungă realitate cresc. Pentru noi, regenerarea urbană, atât în perioada actuală de programare, cât şi în următoarea perioadă, va reprezenta un tip de proiect la care noi o să ne raportăm. Sunt soluţii de regenerare urbană inovative pe care aş vrea să le preluăm mai departe şi să le multiplicăm la nivel de Regiune Nord-Vest pentru cei interesaţi”, a spus Boloş. Directorul ADR Nord-Vest a adăugat că România are un buget impresionant alocat eficienţei energetice, de 5,1 miliarde euro, iar vestea bună este că va scădea cota de cofinanţare a administraţiilor locale de la 40% până spre 10-20%.   

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5