Cea de a doua parcare din cartierul de blocuri din Năsăud, finalizată! Regenerarea urbană rămâne una din priorităţile administraţiei locale

O nouă parcare, cea de-a doua, a fost amenajată în cartierul de blocuri Grăniceri Sud al orașului Năsăud, zona Blocului Creșă. Parcarea are un număr de 104 locuri de parcare, spații verzi și alei pietonale. Prin proiect s-a urmărit şi îmbunătățirea condițiilor de circulație, confort și siguranță a pietonilor, precum și realizarea de trotuare sigure pentru pietoni.

În cadrul proiectului,  a fost pavată o suprafață de 3.261 metri pătraţi, fiind pregătite 104 locuri de parcare, urm#nd sü die amplasate 62 de boxe metalice pentru depozitare. La acestea, se adaugă spații verzi noi amenajate de 324 mp (loc de joacă aferent blocului Creșă). De asemenea, a fost realizată o rețea de scurgere a apei pluviale, prevăzută cu 8 guri de scurgere şia fost extins și modernizat iluminatul public. Finalmente, proiectulul a vizat creșterea gradului de confort urban al locuitorilor orașului Năsăud, după cum menţiona primarul Mircea Romocea. 

*** 

De altfel, încă de anul trecut, administraţia năsăudeană are în vizor o temă de proiectare privind regenerarea urbană pentru cartierul de blocuri, pentru exerciţiul financiar 2021-2027. La şedinţa găzduită de Primăria Năsăud, în august 2019, a participat şi actualulministru al Fondirulor Europene, Marcel Boloş, la acea vreme  director general al ADR Nord-Vest.

„Administraţia publică locală din Năsăud este extrem de interesată de acest cartier de blocuri, pentru că aici este comasată aproximativ 65-70% din populaţia oraşului.  Avem în implementare un  proiect de creştere a eficienţei energetice pentru 9 blocuri din cele 64. (...) Din păcate sunt numeroase procese şi regimul juridic din cartierul de blocuri este neclar. Este îmbucurătoare percepţia locuitorilor care au răspuns solicitării noastre. Avem o parcare realizată în urmă cu doi ani, sunt şi zone verzi şi un loc de joacă pentru copii, însă 90% din cartierul de blocuri necesită revitalizare”, a declarat primarul Mircea Romocea.

          Compania Novelty a propus un concept de regenerare urbană a cartierului dintre blocuri, construit înainte de 1989, care cuprinde aproximativ 43.000 metri pătraţi de spaţii urbane, dintre care doar 16% este „verde”. Deviza de la care au plecat consultanţii este „Preluăm! Adaptăm! Îmbunătăţim!”, fiind propuse mai multe intervenţii în zonă, oportună pentru fiecare spaţiu identificat.

          Astfel, pentru Năsăud au fost propuse în acea zonă intervenţii de tipul „stradă partajată” – spaţiu utilizat concomitent şi de conducătorii auto, şi de pietoni, ba chiar şi de copii; „parc liniar” – o parcelă verde între două blocuri;  „parcare permeabilă” – fără suprafeţe betonate; „identitate vizuală” – animarea cartierelor gri prin street art; spaţii de joacă pentru copii adaptate pe vârste; zonă de relaxare verde, cu mobilier urban inovativ; pocket park – „parc de buzunar”, de mici dimensiuni; zone participative – în care să fie implicată comunitatea în amenajarea zonei. Cea mai importantă intervenţie o reprezintă reabilitarea blocurilor de locuinţă, atât ca eficienţă energetică, cât şi ca îmbunătăţire vizuală a blocurilor gri.

         Marcel Boloş menţiona la acea vreme că este primul proiect pilot de regenerare urbană pentru exerciţiul financiar 2021-2027. „Dacă ne gândim din timp, atunci şansele ca aceste proiecte să ajungă realitate cresc. Pentru noi, regenerarea urbană, atât în perioada actuală de programare, cât şi în următoarea perioadă, va reprezenta un tip de proiect la care noi o să ne raportăm. Sunt soluţii de regenerare urbană inovative pe care aş vrea să le preluăm mai departe şi să le multiplicăm la nivel de Regiune Nord-Vest pentru cei interesaţi”, a spus Boloş.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5