În curând, prima ediţie a festivalului

“Someş pe marginea ta”

A treia zi de Paşte din fiecare an va găzdui un eveniment de tradiţie pe Valea Someşului care se vrea permanentizat. Aşa cum aflăm de la Valer Fodorca – referent muzical la Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” Năsăud, iniţiatorul acestui festival-concurs pentru copii şi tineri, prima ediţie – cea din anul acesta – se va desfăşura la Rebrişoara, urmând ca de anul viitor, spectacolele să se desfăşoare în: Feldru, Năsăud, Ilva Mică, Leşu, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna, Şanţ, Rebra, Parva, Salva, Coşbuc, Dumitra, Telciu, Romuli, Nimigea, Zagra, în fiecare an în localităţi diferite. Aceasta, în funcţie de acceptul primăriilor şi a consiliilor locale. Festivalul “Someş pe marginea ta” are scopul de a promova folclorul, fiind şi un festival al prieteniei.

Din “Regulamentul” festivalului spicuim următoarele:

-participanţii vor avea vârste cuprinse între 7-15 ani;

-din fiecare localitate pot participa maximum doi copii aleşi în urma unei preselecţii făcută de către referentul Valer Fodorca şi profesorul de specialitate din localitatea respectivă;

-repertoriul trebuie ales cu grijă, reprezentând zona din care provine concurentul;

-fiecare concurent va cânta o strofă a unui cântec fără acompaniament (doină, baladă), o poezie populară sau prezentarea costumului; al doilea punct în concurs va fi un cântec cu acompaniament;

-timpul acordat fiecărui copil va fi de maximum 4 minute;

-aprecierile vor fi făcute de către un juriu de specialitate;

-concurenţii vor primi premii în diplome care se vor atribui pe două grupe de vârstă: 7-10 ani şi 11-15 ani;

-laureaţii primelor trei locuri vor cânta în spectacolul de gală al festivalului “De Ispas la Năsăud”;

-în funcţie de sumele alocate de către consiliile locale se doreşte ca fiecare concurs să se finalizeze cu o excursie de minimum o zi la care să participe concurenţii care vor putea socializa şi vor avea, astfel, sentimentul că au primit o răsplată pentru munca depusă.

Fiecare festival-concurs se va încheia cu evoluţia unor solişti consacraţi, dansuri populare etc., fiind acompaniaţi de instrumentişti profesionişti, conducerea muzicală fiind asigurată de Valer Fodorca.

Aşadar, în curând (a treia zi de Paşte) se desfăşoară prima ediţie a festivalului-concurs “SOMEŞ PE MARGINEA TA” în organizarea Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” Năsăud – referent muzical Valer Fodorca şi primăria Rebrişoara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5