Sorina Pintea: Medicii pleacă mai puţin. Mulţi doresc să revină în România!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul cererilor depuse de medici în vederea obţinerii unui certificat de conformitate, necesar profesării în străinătate, aproape s-a înjumătăţit, în timp ce numărul medicilor care doresc să se reîntoarcă este în creştere.

“Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi şi s-au prelucrat nişte date statistice până în luna august. Cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România. Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. Prin urmare, pentru că există solicitări şi pentru că repartizarea medicilor zonală este inechitabilă, centrele universitare sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duce lipsă de medici, vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul ţării ”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că la cele 5415 posturi scoase iniţial la concursul de rezidenţiat, a fost făcută o suplimentare cu 315 de posturi, exact numărul celor care au obţinut punctajul minim, pentru medicina de familie şi epidemiologie. Potrivit acesteia, la nivel naţional, sunt 700 de cabinete unde nu sunt medici de familie.  

“În momentul în care am promovat în Guvern, vineri, această hotărâre domnul ministru de Finanţe a ridicat această problemă, astfel încât până în 1 ianuarie ne vom gândi la o soluţie, ca cei în care România investeşte să servească în primul rând România”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5