Ministrul Sănătăţii: S-au scos la rezidenţiat specialităţi de care era nevoie peste hotare! Pentru medicina de familie, avem solicitări de la medici din Republica Moldova
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, până la un moment dat, politica de resurse umane a ministerului de resort era una care servea ţărilor din Occident, în sensul că la rezideţiat au fost scoase anumite posturi, în timp ce la noi în ţară existau specialităţi deficitare. Declaraţia a fost făcută în contextul situaţiei medicinei de familie, care în următorii ani se va confrunta cu problema unui minus de aproximativ 700 de medici.
„La rezidenţiat a fost scos un număr mare pentru medicina de familie, inclusiv cele 300 de posturi suplimentare pe care Guvernul le-a aprobat, de asemenea posturile pentru rezidenţii care au trecut examenul în 2017, au obţinut media de trecere, dar nu au avut loc. Politica de resurse umane a Ministerului Sănătăţii până la un moment dat a fost politica Occidentului. Practic s-au scos la rezidenţiat specialităţi de care era nevoie afară. A fost o realitate. Partea ciudată era că aveam foarte multe specialităţi dificitare şi nu am regăsit nici în coordonare la rezidenţiat. Abia acum, în 2018, am început să cerem universităţilor să aibă coordonatori pe anumite specialităţi deficitare. De exemplu, spiutalul din Bistriţa nu are epidemiolog. Avem 200 de posturi de epidemiologi la nivelul ţării şi discutăm despre infecţii asociate actului medical, pe de altă parte terapia intensivă, pediatria sunt specialităţi deficitare. Strategia este de a scoate posturi la rezidenţiat”, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Potrivit acesteia, pentru medicina de familie sunt solicitări la Centrul de Resurse Umane de la Ministerul Sănătăţii pentru această specialitate din partea medicilor care vin din Republica Moldova. „Procedurile de aprobare sunt un pic mai greoaie pentru că în România rezidenţiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar în Republica Moldova. După finalizarea faciltăţii poţi să faci medicină de familie. Este nevoie de un timp de echivalare. Luăm în calcul şi asta, să vină şi la noi medici cum au plecat ai noştri. Am cerut comisiilor să fie foarte atente, pentru că avem nevoie de medici foarte bine pregătiţi”, a explicat ministrul Pintea.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că medicina de familie va avea parte de la 1 iulie, de când va intra în vigoare noul Contract -cadru, de o suplimentare de 25%,” o medie între medicina de familie şi centrele de permanenţă”. Mai mult, Ministerul de Finanţe negociază un împrumut cu Banca Mondial, aproximativ 650 milioane de dolari urmând să meargă preponderent în medicina de familie.
Citiţi şi:
- Ministrul Sorina Pintea: Nu vom suplimenta numărul de posturi în medicina şcolară. Triajul epidemiologic îl poate face un cadru didactic
- Sorina Pintea: Medicii pleacă mai puţin. Mulţi doresc să revină în România!
- În Bistriţa-Năsăud, 18 candidaţi la examenul de rezidenţiat
- Competenţele medicilor şcolari vor creşte din 2019! Salarii de 14.000 lei!
- Ministerul Sănătăţii recrutează medici pentru a-i instrui pe tema …vieţii sănătoase
Adaugă comentariu nou