STAREA INFRACŢIONALĂ ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA – NĂSĂUD

- ÎN LUNA MARTIE 2009 -

În unităţile de parchet de pe lângă instanţele judecătoreşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost soluţionate în luna martie 2009, un număr de 494 cauze penale.

Dintre acestea, într-un număr de 97 cauze s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitorii, a unui număr de 103 inculpaţi. Cei mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă, infracţiuni contra patrimoniului, infracţiuni silvice şi de evaziune fiscală, precum şi infracţiuni prin care se încalcă normele legale vizând circulaţia autovehicule-lor pe drumurile publice.

Pentru infracţiunile mai grave au fost trimişi în judecată inculpaţii:

-DANCIU DUMITRU-arestat-pentru comiterea infracţiunii de omor, constând în faptul că la data de 30 septembrie 2008, a întâlnit-o pe victima Smidt Estera, în vârstă de 88 ani, şi care îi împrumutase bani, după care, pe fondul neînţelegerilor avute şi a consumului de alcool, i-a aplicat lovituri şi a strangulat-o, cauzându-i decesul.

-MORARIU (PIHODA)OCTAVIAN GHEORGHE-arestat-pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, constând în faptul că la data de 24 decembrie 2008, pe fondul unui conflict spontan, i-a aplicat două lovituri de cuţit, în zona abdomenului, victimei Morariu Roger Romeo(fiu), produ-cându-i astfel decesul.

-BLAŞCO LUDOVIC BARTOLOMEU-pentru comiterea unei tentative la infracţiunea de omor calificat, constând în faptul că la data de 30 noiembrie 2008, acesta s-a întâlnit cu partea vătămată Colcer Teodor, cu care s-a deplasat spre domiciliul acesteia, unde fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, i-a reproşat părţii vătămate sustragerea unei sume de bani, după care i-a aplicat o lovitură de cuţit, în zona hemitoracelui stâng, cauzatoare de leziuni corporale vindecabile în termen de 22/24 zile de îngrijiri medicale.

-BELEI IACOB IOAN-pentru comiterea infracţiunii de înlesnirea evadării, constând în faptul că la data de 1 decembrie 2008, în calitate de agent de poliţie în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, şi cu atribuţii de serviciu de supraveghere a reţinuţilor şi deţinuţilor din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, a facilitat evadarea deţinutului Frunză George, care a fost lăsat să iasă din incinta locului de deţinere, iar apoi, după reintrarea în curtea unităţii de poliţie, a fost lăsat nesupravegheat.

-ENCIAN VASILE, FILIPAŞ IACOB şi PURCSA IOAN, pentru comiterea infracţiunilor de corupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în faptul că în cursul anului 2004, inculpatul Encian Vasile, în calitate de primar al comunei Matei şi inculpatul Filipaş Iacob, în calitate de contabil al aceleiaşi primării, au acceptat încheierea unei facturi fiscale şi a unui proces verbal de custodie de materiale de construcţii, în interesul inculpatului Purcsa Ioan, administrator la SC PUR IMPULS SRL Beclean, după care, cu un ordin de plată, i-au virat suma de 485.432 lei, destinată unor lucrări de construcţii licitate la Şcoala generală Matei şi Şcoala generală Corvineşti, fără ca această sumă de bani să fi fost utilizată în scopul pentru care a fost destinată, ci în alte scopuri ale SC PUR IMPULS SRL Beclean.

-PURCSA IOAN-pentru comiterea unei infracţiuni de emitere de file cec fără acoperire bancară, constând în faptul că în cursul anului 2008, în calitate de administrator al SC PUR IMPULS SRL Beclean, a achiziţionat mărfuri şi emis mai multe file cec fără a avea disponibilităţi de plată şi cunoscând că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a dispus blocarea conturilor acestuia, pentru neplata din urmă cu mai mulţi ani, a unor obligaţii fiscale către bugetul de stat(în sumă de 11.222.760.000 lei ROL).

-VALEA FLORIN-pentru comiterea unor infracţiuni de ucidere din culpă şi de neluarea din culpă a măsurilor de securitate şi siguranţă în muncă, constând în faptul că în calitate de administrator la SC V & V DESIGN CONSTRUCT SRL Valea Vinului, nu a luat în perioada 4-7 octombrie 2008, măsuri de securitate în muncă, dispunând efectuarea unor lucrări de excavare şi de montare a unor tuburi de canalizare, pe un teren amplasat pe Valea Jelnei, ceia ce a permis la data de 7 octombrie 2008, prăbuşirea malurilor canalului, peste victima Ghib Artemie Teodor, care a decedat.

-MICI FLORIN-pentru comiterea unei infracţiuni de emitere de file cec fără acoperire bancară, constând în faptul că în cursul anului 2007, în calitate de administrator al SC SEGRUFER CONSTRUCT SRL Năsăud, a achiziţionat mărfuri şi emis o filă cec în sumă de 73.677 lei, fără a avea disponibilităţi de plată.

-HURMUZ MITICĂ-pentru comiterea unei infracţiuni de evaziune fiscală, constând în faptul că în calitate de administrator la SC MONTAJ IND SRL Bistriţa, în perioada 2004-2006, a contabilizat facturi fiscale fictive, obţinând pe nedrept de la bugetul de stat, TVA în sumă de 223.894 lei, şi sustrăgându-se de plata către bugetul de stat, a impozitului pe profit de 22.845 lei.

-VĂTAVU VASILE-pentru comiterea unei infracţiuni de înşelă-ciune, constând în faptul că în calitate de administrator al SC VAS FRIGOMIREX SRL Bistriţa, în perioada 2004-2005, a derulat relaţii comerciale cu o altă societate comercială, de la care a achiziţionat mărfuri, pentru care a emis instrumente de plată fără acoperire bancară, cauzând astfel un prejudiciu de 30.270,44 lei.

S-a aplicat amenda administrativă-urmare scoaterii de sub urmărire penală, pentru fapte care nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni-faţă de 119 învinuiţi, cercetaţi penal în 116 cauze.

În celelalte cauze s-au dispus soluţii de scoatere de sub urmărire penală, de încetare a urmăririi penale sau de neîncepere a urmăririi penale.

În aceiaşi perioadă, s-a solicitat instanţelor de judecată, luarea măsurii arestării preventive în 3 cauze, faţă de 3 inculpaţi, toate cererile fiind admise. S-au depus 4 cereri de autorizare a unor percheziţii domiciliare, care au fost admise. Nu s-au depus cereri de interceptare ori înregistrare a unor convorbiri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5