Stelian Dolha: Modul în care Guvernul a suprareglementat folosirea păşunilor e halucinant

Agricultura românească e una dintre cele mai fărâmiţate din UE şi ne străduim să-i convingem de ani buni pe fermieri să se asocieze, dar pe de altă parte vine Guvernul cu reglementări care gâtuie asociaţiile nou înfiinţate, scrie deputatul PNL Stelian Dolha, membru în Comisia de Agricultură, pe pagina de Facebook.

Dolha spune că ,,modul în care Guvernul a suprareglementat folosirea păşunilor e halucinant”.

"Am avut ordonanţa 34 din 2013, au venit apoi cu 63/2014 şi acum plimbă prin Senat ordonanţa 3/2015. Toate pentru a decide cum se folosesc păşunile (pajiştile), cine ia subvenţia, cine face amenajările. Pierdem ore în şir, şedinţe după şedinţe, amânăm proiecte legislative importante ca să analizăm, reglementăm, corectăm în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor isprăvile Guvernului.

Şi când credem că am isprăvit ne trezim tot cu ,,păşunile” pe masă şi cu altă ordonanţă. Şi o luăm de la capăt. Marţi, am corectat OG 63 dar acum ne aşteaptă 3/2015”, afirmă deputatul PNL Stelian Dolha.

Comentarii

13/05/15 11:09
Contzaran din B...

Contzaran din B...

Doamnul Dolha. este incredibil ce masura a luat Guvernul Romaniei prin Ministerul Agricuturii...
- Cei care au animale, dar n-au terenuri proprietate personala, pot sa se inscrie in programul de subventie prin APIA... fara sa faca dovada unde pasuneaza cu animalele ( vite , cabaline sau ovine... ) si nu intereseaza pe nimeni de fapt, unde-si tin acestia animalele si pe terenurile cui si sub ce forma anume ;
- Cei care sunt proprietari de terenuri, nu se mai finanteaza prin APIA, considerandu-se ca acestia nu sunt "fermieri activi" cica... Deci, cu alte cuvinte, eu, daca am terenuri agricole ( pasuni si fanate... ) nu imi pot exploata terenurile sa fac nutret si sa-l pot vinde sa fac un ban cinstit ... ca daca nu am si animale... atunci "nu sunt fermier activ " .
Foarte interesanta aceasta opinie...
Altceva era, daca cei cu terenuri, nu si le-ar intretine, le-ar lasa in paragina si ar lua subventia efectiv degeaba... dar acest lucru nu-i mai intereseaza.
Pana acuma, cei care desi nu aveau animale, isi exploatau terenurile si le lucraru, ori le lasau ptr pasunat celor CU ANIMALE si primeau subventie prin APIA si incet... incet... terenurile au fost curatate de spini, de tufaris si maracini si a fost redat exploatarii ... O sa vedeti Dvs de acuma incolo, daca proprietarii acestor terenuri nu mai primesc subventii, cate or ramane in nelucrare si cum incet... incet se vor "impaduri" efectiv.
Pe oameni ii obliga sa isi dea terenurile in "arenda" , numai ca nu s-au gandit la faptul ca "arendasii" ar dori sa ia aceste terenuri aproape gratis, sa primeasca ei subventiile de la APIA si proprietarilor de drept, sa le de a colo... in batjocura 10% din valoarea subventiilor. Prin asta, mi se pare o crasa complicitate a statului in a forta o bataie de joc fata de proprietarii de drept a terenurilor ...
Va intreb pe Dvs, ce parere aveti si daca cei care "fac fan" ( cosesc iarba ) si o vand sa-si faca si ei un ban muncit de pe aceste terenuri, sunt "fermieri" sau ba... ? A cui a mai fost si aceasta crasa prostie, prin care s-au sistat subventiile prin APIA, al celor care au terenuri, dar n-au animale, desi acestea sunt curatate, intretinute si exploatate "la zi " ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5