Stelian Dolha: Guvernul Ponta îl face pe prefect un fel de prim-secretar

Copreşedintele PNL BN, deputatul Stelian Dolha, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că recenta Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru deblocarea activităţii unor autorităţi publice locale " le dă megaputeri prefecţilor, care ajung un fel de prim-secretari” şi a explicat că, prin noua reglementare, prefectul "este cel care stabileşte cine este ordonatorul de credite şi dacă vreţi, repartiţia banilor pentru comună".

"OUG 41/2015 le dă prefecţilor şi asta e foarte periculos, le dă megaputeri şi ăştia ajung un fel de prim-secretari de partid dinainte de 1989, cei care tăiau şi fulgerau. Cam aşa ajung prefecţii în România după această megaordonanţă. Pot să desemneze primari interimari în localităţile unde nu s-au făcut alegeri din cauza Guvernului Ponta. Şi acum vin şi spun că prefectul poate să desemneze primarul interimar, ordonatorul de credite şi dacă vreţi repartiţia banilor pentru comuna respectivă. Aşa vor muşchii lor, aşa fac”, a declarat deputatul PNL Stelian Dolha.

Dolha a mai spus că PNL a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională această ordonanţă de urgenţă, dar nu s-a întâmplat nimic până în acest moment. ",PNL a cerut Avocatului Poporului să atace această ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională, dar Avocatul Poporului are altă treabă acum, e ocupat cu sănătatea domnului Oprescu, şi aşa nu a mai făcut nimic. Am atacat-o cam degeaba până acum”, a precizat Dolha.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, un set de reglementări ce permit deblocarea activităţii unor autorităţi publice locale. "Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu își poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan", a precizat Guvernul, menţionând că în aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale.

Astfel, autorităţile respective sunt în imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizaţiile de construcţie, de a acorda unele drepturi sociale, respectiv de asistenţă socială, protecţia copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situaţii, ordonanţa prevede că "drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu își poate exercita atribuţiile".

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5