Sub semnul lui Coşbuc la Radio România Târgu-Mureş

Pe drumul literelor, cu bucurie, scriitorii bistriţeni, fiecare cu creaţia lui, a mers spre Mureş. Un drum făcut sub auspiciile coşbuciene, cu multe gânduri literare, cu bucuria de a duce cultura bistriţeană pe calea undelor în toate colţurile lumii.

Radio România Târgu-Mureş a transmis în direct, audio-video, timp de două ore, o ediţie specială a emisiunii VITRALII, sub semnul artei cuvântului.

Premergător acestui eveniment am poposit la Muzeul Etnografic Reghin, avându-l ca vrednic fondator pe etnograful Anton Badea care a pus bazele colecţiei de etnografie pornind de la 64 de piese de port popular. Muzeul s-a născut din dorinţa de a oferi vizitatorilor prilejul cunoaşterii aspectelor variate ale civilizaţiei poporului nostru dintr-o zonă cu bogate tradiţii şi valori de patrimoniu.

An de an, prin munca asiduă a personalului din muzeu, prin campanii de cercetare şi achiziţii, zestrea patrimonială a muzeului a sporit, ajungând la aproape 7000 de obiecte. Clădirea ce adăposteşte expoziţia pavilionară este înscrisa pe lista monumentelor istorice si de arhitectură din Reghin. A fost construită în 1892, folosită ca locuinţă, apoi ca şcoală profesională şi restaurată în perioada 1989-1990. Pe o suprafaţă de 1 ha, în gradina muzeului, s-a organizat sectia in aer liber, cu 14 obiective – aşezări, instalaţii populare tradiţionale, biserică de lemn, dându-se astfel imaginea unui sat. În cele două case ţărănesti sunt amenajate interioare traditionale, iar bisericuţa este sfinţită şi funcţională.

Cu sufletul încărcat de românism Cenaclul Literar „George Coşbuc” din Bistriţa se îndreaptă spre Studioul VITRALIILOR. Ne îmtâmpină cu dor de cei de acasă scriitorul Valentin Marica, realizatorul unei ediţii speciale dedicată împlinirii a 40 de ani de activitate literară neîntreruptă. O premieră radiofonică, pentru prima dată transmiţându-se în direct o sedinţă de cenaclu literar la Radio România Târgu-Mureş.

Valentin Marica-scriitor, poet şi publicist român, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi al Uniunii Scriitorilor din România, doctor în filologie. Un om deosebit, un bun prieten, un realizator ce a ştiut să pună în lumină pe fiecare membru al Cenaclului “George Coşbuc”. Prin rigoare, subtilitate, rafinament, Valentin Marica îşi menține sobrietatea şi distincția, onestitatea într-un exponențial academic.

Au participat scriitorii Ion Moise-preşedintele cenaclului, Victor Ştir, Mircea Măluţ, David Dorian, Ştefan Veşcari, Ana Zăgrean, Suzana Deac, Marilena şi Gheorghe Toxin, Sandu Oltean, Niculae Vrăsmaş, Radu Ivan, Lucreţia Bucur, T. P. Săsărman. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a făcut un scurt istoric al cenaclului pe la care, de-a lungul celor patru decenii, au trecut toţi scriitorii importanţi ai Bistriţei. Cu acest prilej, scriitorul Nicolaie Băciuţ, directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, a lansat volumul de poezii “Lacrima focului” (Editura “Nico” din Târgu-Mureş) al poetului Ştefan Veşcari. Muzica bună oferită de mureşeni, gânduri ale profesorilor de la Universitatea “Petru Maior”, toate au conturat o emisiune frumoasă, în care s-a dat cinste literaturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5