Sunt testele rapide pentru Covid 19 o solutie eficienta pentru incetinirea raspandirii virusului?

Pandemia provocata de aparitia noului coronavirus, denumit in limbajul de specialitate SARS-CoV-2 a adus o serie de schimbari importante in viata fiecaruia dintre noi, schimbari pe care le resimtim chiar si astazi, la aproape un an diferenta de la debut. Distantarea sociala, purtarea mastii de protectie sau evitarea spatiilor aglomerate reprezinta doar cateva lucruri care pot descrie foarte bine schimbarile pe care noul virus le-a adus la nivel de societate pretutindeni in lume. Dincolo de aceste lucruri, noul virus a dat totodata peste cap si intreaga lume medicala, care s-a vazut nevoita sa reactioneze rapid, atat pentru a gasi un tratament cat mai eficient, cat si pentru a limita cat mai bine raspandirea acestuia.

            Unul dintre cele mai problematice aspecte legate de noul virus reiese din faptul ca acesta prezinta o simptomatologie ce se aseamana foarte bine cu cea a gripei sezoniere, astfel ca pacientii nu se vor testa intotdeauna in timp util sau chiar deloc. Mai mult decat atat, este esential de avut in vedere si faptul ca in situatia multor pacienti simptomatologia poate sa nu apara deloc, astfel ca aceste persoane pot raspandi virusul, fara ca macar sa fie constienti de acest lucru. Aparitia testelor rapide pentru Covid insa a schimbat putin modul in care avem posibilitatea in prezent de a depista virusul si de a limita raspandirea acestuia. Sunt insa aceste teste rapide o metoda eficienta si sigura de limitare a raspandirii noului virus?

            Testele rapide pentru Covid,  un echilibru bun intre acuratete si rapiditatea obtinerii rezultatelor.

            Unul dintre aspectele care transforma testele rapide pentru Covid in solutia ideala pentru depistarea si limitarea raspandirii noului virus se datoreaza faptului ca rezultatele acestora vin aproape instantaneu, spre deosebire de cele ale testelor PCR, care pot dura chiar si cateva zile. Desi au o acuratete mai mica decat cea a testelor PCR, testele antigen pentru Covid reprezinta unica solutie rapida pe care o avem in depistarea noului virus. Mai exact, acestea ofera un echilibru foarte bun intre rapiditatea obtinerii unui rezultat si acuratete. Cu toate acestea insa, este important de avut in vedere faptul ca rezultatul unui test rapid va fi intotdeauna reverificat cu ajutorul unui test PCR.

            Posibilitatea de a fi efectuate oriunde, cu mare usurinta.

            Spre deosebire de testele PCR, care pot fi efectuate numai in locuri specifice, testele rapide pentru Covid au ca si avantaj major faptul ca pot fi efectuate oriunde, cu mare usurinta, indiferent ca este vorba despre locul de munca, propria locuinta au orice alt loc la care ne putem gandi. Este totusi recomandat ca acest test sa fie efectuat de un cadru medical pentru o prelevare cat mai buna a probei.

            Persoanele depistate pozitiv, pot fi izolate de inadata.

            Covid 19 este un virus cu un grad de contaciozitate foarte ridicat, astfel ca pe langa respectarea cu strictete a masurilor preventive (purtarea mastii de protectie, distantarea sociala, evitarea locurilor aglomerate, etc.), testele rapide pentru Covid pot reprezenta si ele o solutie prevenitva foarte buna in limitarea raspandirii noului virus. Astfel, o persoana depistata pozitiv (cu ajutorul unui test rapid, aproape instant), poate fi de indata izolata, astfel ca aceasta nu va mai prezenta niciun fel de risc pentru cei din jur. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5