Ce înseamnă testarea cu ajutorul testelor antigen rapide în școala sau la medicul de familie
Este extrem de important să putem ține școală deschisă cu prezența fizică cât mai mult timp posibil. Testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive - nu străbat mucoase - ci sunt de tip exudat. Exprimarea „test invaziv”, respectiv dureros, este incorect folosită tocmai pentru că nu străbate niciun fel de mucoase deci nu are cum să doară. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și se dă rezultatul în 15 minute! Practic, în 15 minute se știe dacă copilul dumneavoastră este sau nu pozitiv. Și asta când este vorba de un virus atât de agresiv care provoacă atât de multă suferință.
Testele rapide COVID pentru determinarea antigenului coronavirusului se efectuează la primele simptome (în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor) COVID-19. Prezintă recomandare de utilizare în comunitățile cu prevalență înaltă a cazurilor de COVID-19 pentru depistarea în timp util a pozitivilor dar și în situațiile în care nu există posibilitatea de efectuare a testelor RT-PCR.
Rezultatul testelor pozitive pentru coronavirus. Un rezultat pozitiv semnifică prezența antigenului viral la nivelul mucoasei respiratorii a persoanei testate și impune izolarea cât mai rapidă a acesteia cu supraveghere epidemiologică atentă.
Rezultatul testelor negative pentru coronavirus. Obținerea unui rezultat negativ la efectuarea testului rapid nu exclude posibilitatea unui diagnostic de COVID-19, în prezența unei simptomatologii clinice sugestive fiind necesară repetarea acestuia la un interval de 2 zile sau confirmarea printr-o testare RT-PCR.
Testarea elevilor se va aplica ori de câte ori apar cazuri simptomatice, contacți ai unor cazuri confirmare. Elevii nu vor fi testați pe banii părinților iar cei care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie.
Fiecare copil sau adult infectat cu noul coronavirus oferă șansa ca virusul să sufere o mutație și astfel să apară o variantă de virus care s-ar putea dovedi mai periculoasă sau mai rezistență la vaccinurile și tratamentul disponibil. Mai puține persoane infectate în randul populației înseamnă mai puține șanse de apariție a variantelor periculoase de SARS-CoV-2.
Dacă ne gândim ca, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate, când se făceau aproximativ aceleași manevre, este greu de înțeles refuzul părinților de a semna acordul pentru testare. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe, nedureroase. Care era scopul lor? Exact protejarea sănătății colective. Când comunitatea clasei este sănătoasă, practic fiecare copil din ea este sănătos.
Stocul disponibil pentru şcoli este de aproape 250.000 de teste, peste 5000 de teste în fiecare judeţ. În măsura în care se epuizează acest stoc, dar există disponibilitatea Guvernului de a reîntregi acest stoc. Testarea se va face nu numai pe baza acestor teste disponibile, dedicate şcolilor, ci şi de către Direcţiile de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui judeţ - şi cadrele didactice sunt cetăţeni cu drepturi egale.
Când există aceste teste, când se poate depista la timp virusul, poate să răspundă cineva de ce nu este de acord poate cu salvarea vieții propiului copil sau curmarea suferinței adusă de infectarea cu COVID-19? Repetăm, tulpina actuală delta este extrem de infecțioasă, nu iartă iar pentru cei care ajung în terapie intensivă moartea intervine subit.
Citiţi şi:
- Peste 140 de teste de coronavirus efectuate la cele două aparate RT-PCR din Bistriţa-Năsăud, în ultimele zile!
- Sunt testele rapide pentru Covid 19 o solutie eficienta pentru incetinirea raspandirii virusului?
- Managerul Gabriel Lazany: De luni, testarea CoVid se va face doar la Policlinică!
- 5 situatii in care este necesar sa faci un test RT-PCR COVID-19
- Radu Moldovan: Peste 1200 de teste CoVid, efectuate la laboratorul Spitalului Judeţean! Mai avem peste 7500 de kituri
Adaugă comentariu nou