Tabără de ecologizare la Peştera Izvorul Tăuşoarelor

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social, va organiza, în acest sfârşit de săptămână,în 25 şi 26 mai, o tabără de ecologizare, la Peştera Izvorul Tăuşoarelor.

,,Vor participa 25 de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, însoţiţi de cinci speologi năsăudeni, desemnaţi de către custodele peşterii. Acţiunea are ca obiect evacuarea din mediul cavernicol a scărilor de lemn scoase din uz, aflate în descompunere, şi care influenţează negativ viaţa din peşteră. Scările de lemn au fost instalate în a doua jumătate a secolului trecut şi au fost înlocuite treptat cu echipări permanente moderne, din duraluminiu, inerte din punct de vedere chimic şi biologic. La ora actuală, acest aport de material organic alohton însumează sute de kilograme, reprezentând un pericol pentru speologii şi cercetătorii care se deplasează în cavernament, dar şi un factor de dezechilibru pentru fauna peşterii”, ne comunică reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social. Activitatea de ecologizare va fi supervizată de custodele peşterii şi se va întinde pe parcursul a două zile, încheindu-se cu o vizită în peşteră a echipei de ecologizare.

,,Pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni, Asociaţia Tăşuleasa Social va desfăşura, alături de voluntari, importante resurse logistice, de la maşini de teren, până la scripeţi, echipamente de alpinism şi echipamente de protecţie”, ne-au mai spus cei de la Asociaţia Tăşuleasa Social.

Peştera Izvorul Tăuşoarelor este arie protejată, parte a Reţelei Europene Natura 2000, formularul oficial al acestei reţele consemnând-o ca habitat de hibernare pentru mii de exemplare de chiroptere din patru specii diferite, toate protejate de legislaţia europeană. Peştera nu este deschisă turismului de masă, fiind rezervaţie ştiinţifică. Aici se pot desfăşura doar activităţi de cercetare ştiinţifică, activităţi didactice, speologice-explorative şi activităţi ecologice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5