Tabăra Internațională de Creație Artistică "Armonii Cromatice” de la Parva

Timp de o săptămână, în perioada 18-24 septembrie 2023, comuna Parva a fost gazda primei ediții de pictură în aer liber. Activitatea s-a desfășurat pe baza unui proiect   aflat sub egida Uniunii Artiștilor Plastici și organizat de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România  (A.L.Z.I.A.R), care are drept scop protejarea valorilor de patrimoniu și de artă aflate pe raza localităților din toate zonele țării.

Proiectul de la Parva a fost coordonat de Ioan Strugari, primarul comunei și Maria Carmen Ștefănescu, secretarul general al asociației. Invitații acestei întâlniri au fost  pictorii : Cristina Mihelle, Ștefan Coman, Mihai Marin Cârstea, Radu Gheorghian, David Croitor, Vladimir Lozovan, Nechita Bumbu, Mihai Șerbănescu și Constantin Tanislav. Trei dintre ei au reprezentat Republica Moldova, 4 sunt din București, 1 din Târgoviște și 1 din județul Bistrița-Năsăud, adică pictorul din Nepos, Nechita Bumbu. Toți cei prezenți în această tabără au o reputație profesională recunoscută în domeniul artei plastice și au răspuns cu drag invitației pentru a eterniza pe pânzele lor farmecul plaiurilor mioritice ale Parvei.

În cele șapte zile de ședere în această localitate, cei nouă maeștri ai penelului au colindat împrejurimile satului, pe dealuri și pe văi și au găsit cele mai variate subiecte de pictură, cărora le-au dat lumină și culoare pe pânzele șevaletului : case vechi cu o arhitectură aflată pe cale de dispariție, momente ale muncii câmpului, instalații gospodărești, peisaje naturale  de o frumusețe rar întâlnită etc. În ziua vernisajului, care a avut loc duminică 24 septembrie, pe pietonalul din centrul comunei, localnicii, și nu numai, au avut prilejul să vadă cele peste 50 de tablouri realizate de către acești creatori de frumos, cărora li s-a acordat în final Diplome de Excelență și s-au bucurat de  ospitalitatea părveană. Acest valoros schimb de experiență le-a oferit și prilejul de a înfiripa prietenii  în ideea unor întâlniri viitoare și în alte localități.

În ziua următoare, după încheierea activității de la Parva, Nechita Bumbu a fost gazda primitoare a pictorilor din Republica Moldova, care au venit să-i viziteze casa- muzeu cu cele peste 400 de tablouri, în fața cărora au rămas deosebit de impresionați. Tablourile realizate la Parva fost donate  muzeului din localitate, care își îmbogățește acum lada de zestre cu o minunată expoziție ce va aminti peste ani de trecerea unor oameni de seamă prin aceste locuri. Iată, încă un proiect, pe lângă cele multe inițiate până acum, care promovează comuna de la poalele munților Rodnei.

Felicitări, domnule primar! Așteptăm și următoarele ediții!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5