Pictorul Nechita Bumbu şi-a expus tablourile în cadrul Festivalului Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti

         Comuna Ciocăneşti, aşezată  de o parte şi de alta a râului Bistriţa Aurie, este una dintre nestematele Bucovinei, un adevărat muzeu în aer liber, care atrage mii de turişti prin păstrarea tradiţiilor strămoşeşti. În această comună se află Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate şi tot aici au loc peste an câteva festivaluri de o largă popularitate: Festivalul Ouălor Încondeiate, Festivalul Naţional al Obicieurilor şi Tradiţiilor Populare, Festivalul Naţional al Păstrăvului şi Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri din Străbuni.   

Casele locuitorilor au o arhitectură aparte, fiind pictate cu diferite motive populare şi simboluri străvechi,. In zilele de 13-14 şi  15 august 2022 a avut loc cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, manifestare culturală de amploare, la care a fost invitat şi pictorul neposean  Nechita Bumbu. Cele peste 60 de tablouri  expuse într-un cadru natural, au încântat privirile vizitatorilor prin autenticitatea şi tehnica artei picturale în care se oglindesc vechi obiceiuri şi preocupări ale oamenilor dintr-un trecut mai îndepărtat.

După plimbarea turiştilor cu pluta pe Bistriţa Aurie, participanţii au vizionat un set de 30 de tablouri cuprinzând momente ale plutăritului în diferite zone ale ţării. Bătrânii satului au fost cei mai impresionaţi de lucrările pictorului neposean, adresându-i cuvinte de laudă pentru ideea  imortalizării unor asemenea îndeletniciri trecute în umbra uitării. Au urmat apoi alte 30 de secvenţe dintr-o tematică mai largă, în care autorul a prezentat în detaliu ,,drumul pâinii’’ şi ,, drumul cânepii’’, evidenţiind şirul lung al lucrărilor care se fac până la finalizarea produselor strict  necesare vieţii. Expoziţia lui Nechita Bumbu a atras interesul televiziunii sucevene şi s-a încadrat perfect în programul festivalului, îmbogăţind gama de activităţi  desfăşurate în cele trei zile ale manifestării culturale : concursul de pescuit sportiv, concursul gastronomic cu degustări, expoziţia- concurs cu lăzi de zestre, rafting-ul pe Bistriţa Aurie,  parada portului popular, târgul meşterilor populari, spectacolul de muzică populară.

La acest din urmă capitol ;i-a dat concursul şi grupul folcloric "Flori Dumitrene’’, care a cules aplauzele spectatorilor. Pentru Nechita Bumbu, participarea la un asemenea festival a fost o experienţă de bun augur şi o împlinire profesională care îi dă tot mai  multă încredere în arta  pe care o promovează şi îi întăreşte popularitatea.

 

Comentarii

22/08/22 10:15
Delia Velescu

Minunat! Felicitari.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5