OUL URIAŞ
În străvechiul ţinut al Bucovinei, pe Valea Bistriţei Aurii se află comuna Ciocăneşti, una dintre cele mai renumite localităţi turistice, care a devenit cunoscută în ţară şi peste hotare prin ,, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate’’. În fiecare an, Sfintele Paşti sunt încununate de o frumoasă manifestare culturală în care tradiţia populară este valorificată la cele mai înalte cote.
Aici este reînviat meşteşugul unic al încondeierii ouălor pe care oamenii acestor meleaguri l-au practicat din vremuri străvechi şi cărora destinul le-a surâs printr-un talent rar întâlnit.Este un mod prin care ei îşi exprimă frumuseţea spirituală, dragostea şi credinţa pusă în arta miniaturală din care au făcut o adevărată tradiţie.
Meşteşugul încondeierii ouălor se practică aproape în fiecare familie şi este transmis din generaţie în generaţie prin diverse forme de manifestare. El este susţinut de efortul autorităţilor locale, Primărie, Biserică şi Şcoală, care au încurajat un număr însemnat de asemenea creatori populari , de la cei mai mici până la cei mai în vârstă.
Numeroasele ediţii ale festivalului, concursurile organizate la nivel local, judeţean şi naţional, au devenit cele mai apreciate şi mai rodnice mijloace de promovare a culturii tradiţionale din Bucovina.
În comuna Ciocăneşti este organizat un muzeu al ouălor încondeiate care cuprinde o diversitate de modele şi fiecare ou e unic în felul său.Ceea ce uimeşte însă pe oricine trece prin această localitate, este oul uriaş aflat în curtea unei gospodării de la marginea şoselei.Ideeea aparţine actualului primar al comunei, Gheorghe Tomoiagă, un mare iubitor de tradiţie şi istorie.
După ce oul a fost confecţionat la dimensiuni uriaşe, iniţiatorul i-a propus surorii sale Silvia, să-l picteze. Partea dinspre şosea înfăţişează chipul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt ,mănăstirea unde se află înmormântat şi muntele de unde domnitorul a tras cu săgeata pentru a marca locul de zidire a mănăstirii. Pe cealaltă jumătate se află modelele tradiţionale de pe casele gospodarilor din Ciocăneşti. În ziua de Paşti sau cu alte ocazii, oul uriaş este purtat într-un car de-a lungul satului.El este simbolul vieţii, al credinţei şi mântuirii neamului omenesc.
Citiţi şi:
- Tradiţii româneşti de Paşte
- OAZĂ DE TRADIŢIE ŞI ISTORIE
- Pictorul Nechita Bumbu şi-a expus tablourile în cadrul Festivalului Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti
- De Ziua Naţională, Alexandru Pugna duce cântecul năsăudean la TVR 1! Mâine artistul este la Suceava, luni, la Bistriţa
- Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, prezent în Bucovina la Festivalul Obiceiurilor Păstoreşti „Răscolul Oilor” de la Ciocăneşti
Adaugă comentariu nou