Teste gratuite de Babeş-Papanicolau pentru femeile cu vârste cuprinse între 24-65 ani din satele bistriţene!

         Femeile cu vârta cuprinsă între 25 şi 64 ani, din peste 20 de localităţi din Bistriţa-Năsăud, au posibilitatea de a-şi face testul Babeş-Papanicolau. Unitatea mobilă a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca şi medicul Minodora Bumbu vor ajunge în localitatea lor, în perioada următoare, caravana medicală trecând dehja pe la Tureac, Tiha Bârgăului şi Prundu Bârgăului.

         Acţiunea face parte din proiectul CEDICROM, desfăşurat de Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, în calitate de promotor, în parteneriat cu Oslo Universtetssykehus HF, finanţat prin Granturile Norvegine 2009-2014, în cadrul Programului       RO 19 Iniţiative în sănătatea publică, derulat de Ministerul Sănătăţii.

         „Din păcate, în mediul rural lumea este reticientă şi destul de puţini sunt concetăţenii noştri care şi-au făcut un obicei din a-şi face periodic analize pentru a putea descoperi afecţiuni într-o fază iniţială, moment din care lucrurile pot fi vindecate. Cancerul face din ce în ce mai mari ravagii în rândul oamenilor. Multe dintre tipurile de cancer pot fi tratate dacă sunt decoperite în timp util.

         Mă consider onorat în calitate de reprezentant al cetăţenilor că am primit propunerea de parteneriat, Consiliul Judeţean împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca şi Spitalul Judeţean de Urgenţă avem semnat acest protocol de colaborare.

Urmează ca luna viitoare o caravană mobilă să se deplaseze în comunele Feldru, Rodna, Şanţ, Spermezeu, Târlişua, Dumitriţa, Cetate, Lechinţa, Mărişelu, Maieru, Leşu, Uriu, Căianu Mic, Petru Rareş, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Chiochiş, Livezile, Bistriţa Bârgăului şi Beclean”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Radu Moldovan a menţionat că îşi propune să  promoveze acest proiect cu sprijinul medicilor de familie, al mediatorilor sanitari, asistenţilor medicali din comunităţile respective, dar şi al administraţiei locale.  Nu în ultimul rând, va fi solicitat şi sprijinul preoţilor ortodocşi, mai ales că este vorba despre mediul rural.

„Voi avea o discuţie cu fiecare dintre colegii primari. Doar 47% din populaţia eligibilă ştie de existenţa acestor teste gratuite. Rolul nostru, al celor din administraţie este să încercăm să popularizăm acest proiect şi-mi doresc ca un număr cât mai mare de femei eligibile să poată beneficia de aceste teste”, a completat Radu Moldovan.

Acesta a anunţat că proiectul se va derula timp de o lună de zile, dar va continua sub finanţarea Programului naţional de screening, al Ministerului Sănătăţii, „care are în faţă încă aproximativ cinci ani”, iar laboratorul mobil Institutului Oncologic Cluj-Napoca va fi prezent, într-un grafic stabilit, în toate comunităţile.

 ***

Dr. Florian Nicula, responsabilul de proiect din partea Institutului Oncologic din Cluj-Napocaa mulţumit pentru implicare atât administraţiei judeţene, cât şi „armatei sanitare” din Bistriţa-Năsăud.

 „Este o problemă importantă, importanţa ei constă în faptul că la cancerul de col uterin incidenţa şi mortalitatea în România sunt cele mai ridicate din Europa, deşi există aceste programe de screening descoperite de mai mulţi ani, care au la bază, de fapt, cercetările unui savant român, test Babeş-Papanicolau, imaginat de acest savant, iar în întreaga lume a salvat milioane de vieţi feminine de la decesul din cauza acestei boli. (...) În judeţul dumneavoastră, din 78.000 femei cu vârste între 25 şi 64 ani, aflate la risc pentru acest tip de cancer, până la un sfert dintre acestea, după cunoştinţele noastre şi evidenţele din baza noastră de date şi cele de la DSP, una din patru femei au beneficiat de acest test. Rămân de testat încă multe femei, ele aflându-se concentrate în zona defavorizată, rurală mai ales, motiv pentru care am iniţiat acest program cu unităţile mobile care se deplasează în aceste localităţi, în paralel cu campanii de informare. Campania se va finaliza la sfârşitul lunii viitoare, când cu ocazia Zilelelor Medicale Bistriţene vom comunica şi rezultatele, însă colaborarea noastră va continua pentru toată perioada de cinci ani”, a  explicat dr. Nicula.

         Potrivit acestuia, capacitatea unităţii mobile este de 25 femei/oră, iar medicul poate lucra şi patru ore pe zi.

***

         Anul trecut, doar 300 de femei şi-au făcut testul gratuit. Banii s-au întors la minister

         În 2016, la nivelul judeţului nostru, puţin peste 300 d efemei au beneficiat de gratuitate la testul Babeş-Papanicolau, deşi ar fi avut acet drept mult mai multe. Din nefericire, banii alocaţi acestui program de screening al cancerului de col uterin s-au întors la Ministerul Sănătăţii.

         ]”Din nefericire numărul de cazuri este din ce în ce mai mare de la un an la altul. În Programul de screening, anul trecut s-au depistat cinci femei pozitive, dar dintr-un număr de 300 şi ceva de femei testate. Ca şi rată de îmbolnăvire, din totalul de 700 de cazuri noi de cancer, care au fost anul trecut, cancerul de col uterin – 42 cazuri doar până-n luna septembrie. (...)

Am fost la şedinţele cu medicii de familie, colegele mele au dus materiale promoţionale, am spus că program continuă. La început s-au mobilizat  bine, în primii 2 ani am avut o mobilizare bună şi pe urmă au rărit indicaţiile către femei. Suntem în al cincilea an de programul de screening, există două reţele, una care se derulează prin Spitalul Judeţean de Urgenţă şi a doua prin Clinica Sanovil. Medicii de familie sunt arondaţi celor două reţele, jumătate-jumătate şi ei mobilizează femeile, după care testele de laborator se prelucrează prin cele două puncte şi rezultatele merg la fiecare medic. Eu sper ca după insistenţele noastre să se  mobilizeze. A trebuie chiar la sfârşitul anului trecut să dăm banii înapoi la Ministerul Sănătăţii pentru că nu s-au folosit”, a menţionat dr. Anca Andriţoiu.

La Bistriţa, la lansarea oficială a proiectului Institutului Oncologic pentru judeţul nostru, au fost prezenţi Suzana Matei (Ministerul Sănătăţii), Florian Nicula, responsabil de proiect din partea Institutului Oncologic Cluj-Napoca, medicul Minodora Bumbu, cea care prelevează probele, dr. Anca Andriţoiu – director executiv DSP B-N, Corina Ernst, Mirela Parker. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5