PREZENT PERPETUU

Timiș Diana: Naționala – un țel atins

Niciodată nu poți să știi unde te va duce viața și în ce momente va alege să te aducă cu un pas mai aproape de țelurile tale cele mai îndrăznețe și mai importante sau cum aceste clipe efemere își vor pune atât de mult amprenta asupra întregii tale deveniri, asupra viziunii tale despre lume și societate și, mai ales, asupra scopurilor și dorințelor tale viitoare.

Un moment de o profundă însemnătate pentru mine reprezintă (și probabil va reprezenta pentru mult timp de acum înainte) participarea la etapa națională a Olimpiadei de matematică din clasa a X-a, o experiență cu adevărat deosebită, în urma căreia am ajuns să mă cunosc mai bine și să îmi conturez noi idei asupra unor aspecte ale vieții mele.

Matematica a reprezentat mereu marea mea pasiune și, încă de la concursurile și olimpiadele la care participasem în primii ani de școală, știam că într-o zi voi ajunge, alături de cei mai buni din întreaga țară, la „naționala de mate”. Acest vis măreț al unei copile naive și timide a devenit cu anii țelul suprem al unei adolescente puțin mai îndrăznețe, dar, cu siguranță, cu la fel de multe visuri, și prin muncă asiduă, prin eforturi continue și prin multă dedicare, atât din partea mea, cât și a profesorilor mei deosebiți, a ajuns să se adeverească.

Toate acele zile de-a lungul cărora s-a desfășurat etapa națională s-au scurs cu mare repeziciune, dar pot fi cel mai bine comparate cu un carusel al emoțiilor. Am trăit toate sentimentele la cea mai puternică intensitate și am simțit adesea cum treceam aproape instantaneu de la o stare de spirit la alta, tocmai din cauza multitudinii de experiențe prin care am trecut. Momentele cele mai încărcate de trăiri și, probabil, cele care îmi vor rămâne întipărite în memorie sunt următoarele: proba de concurs, aflarea punctajelor finale și a faptului că am reușit să obțin un rezultat notabil și destul de semnificativ pentru palmaresul unui elev olimpic (Mențiune de onoare) și, surprinzător sau nu, seara de dinaintea probei de concurs. În acea seară, toată lumea era cuprinsă de temeri, de o oarecare nesiguranță în propriile forțe, cunoștințe și aptitudini. Toți elevii prezenți acolo (considerați ca fiind cei mai buni din țară la matematică) începuserăm să recapitulăm teoria studiată și diverse probleme pe care le-am făcut înainte, din speranța unei șanse de reușită la proba din ziua următoare. Era o atmosferă extrem de tensionată, dar din care am învățat cum să îmi calibrez emoțiile în condiții de stres extrem și cum să lucrez eficient sub presiune.

            Dar experiența participării la o etapă națională a unei olimpiade școlare nu este dată doar de proba de concurs propriu-zisă sau de rezultatele pe care le obții, ci este mult mai mult de atât. „Naționala” nu ar fi completă fără persoanele pe care le-ai cunoscut acolo, fără prieteniile închegate sau fără îndrumătorii ce ne-au fost mereu alături, oferindu-ne încredere și sprijin emoțional necondiționat. Cum am fost singura fată din lotul județului, la cazare, am împărțit camera cu fete din alte colțuri ale țării, cu care mai păstrez și în prezent legătura, dar acest fapt nu i-a împiedicat pe colegii mei (băieții din grup) din a mă cunoaște mai bine, din a-și crea amintiri alături de mine și din a încerca să aibă grijă de mine și să mă asculte atunci când am avut nevoie. Un rol deosebit l-a avut și doamna profesoară Nastasia Chiciudean, însoțitoarea grupului nostru, cea care ne-a fost alături ca sfătuitor, sprijin și, inclusiv, ca prietenă a noastră în acele zile încărcate de emoții, lucru pentru care pot doar să îi mulțumesc cu mare drag.

            În plus, farmecul săptămânii cu pricina a fost dat și de organizarea exemplară a județului gazdă. Ne-au fost fost puse la dispoziție o cazare decentă și primitoare, multiple activități culturale prin care am văzut o parte dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Neamț, dar și facilități pe baza dovezii participării la etapa națională, precum accesul cu preț redus la plimbări cu telegondola din Piatra Neamț sau la diverse centre comerciale din oraș.

            La final, pot să mai adaug doar atât: participarea la etapa națională a Olimpiadei de matematică a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care aș fi putut să le trăiesc, fapt datorat nu doar rezultatului pe care l-am obținut, ci, mai ales, grupului de colegi și de noi prieteni alături de care am trecut prin întâmplările acelor zile și, într-o oarecare măsură, a organizării deosebite a tuturor activităților și facilităților ce ne-au fost puse la dispoziție. Pot doar să mulțumesc tuturor celor ce mi-au fost aproape în tot acest timp, profesorilor ce m-au pregătit și susținut de la o vârstă fragedă, prietenilor, colegilor, familiei, și sper că voi mai avea șansa de a trăi o experiență asemănătoare și în viitor.

 

Timiș Diana, elevă CJEx BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5