Tinerii maghiari din Bistriţa-Năsăud, cetăţeni activi în procesul de dezvoltare a comunităţii locale

 

S-a desfășurat cea de a treia ediție a programului de tineret Tinerii și secolul XXI în Bistrița, în perioada 21-23 iunie 2019. La eveniment au participat 30 tineri maghiari din Bistrița și 30 tineri din județele Covasna, Harghita și Sibiu. Invitații au fost: organizația de tineret din Sfântu Gheorghe, HÁRIT, reprezentată de Antal Balázs, președinte executiv, organizația de tineret din Odorheiu Secuiesc, UIET, reprezentată de Imre Gábor, președinte și organizația de tineret din Mediaș, UDTM Mediaș, reprezentată de Balázs Botond, președinte.

În cadrul evenimentului au fost organizate discuții, mese-rotunde, dezbateri care au avut ca și subiect facilitarea și promovarea participării tinerilor (în special a tinerilor din cadrul minorității maghiare din România) în procesul de luare a deciziilor şi a dialogului între tineri şi structurile direct răspunzătoare de dezvoltarea și implementarea politicilor de tineret la nivel local, judeţean, regional, național și chiar internațional. 

"Scopul proiectului este spirijinirea tinerilor şi iniţiativelor acestora pe termen lung, deoarece pentru UDTM este un scop esenţial ca fiecare tânăr din diasporă să îşi cunoască ţelul în viaţă, să îşi dezvolte abiliţăţiile şi capacităţile dobândite, respectiv să fie conştient de importanţa şi frumuseţea culturii, şi să ajute la promovarea acesteia acasă, în oraşul natal. Totodată prin asemenea proiecte dorim să ajutăm la devenirea tinerilor maghiari din Bistriţa-Năsăud ca cetăţeni activi în procesul de dezvoltare a comunităţii locale. Este important, ca în secolul XXI, tinerii să ţină pasul cu dezvoltarea continuă a technologiei, dar în paralel să poată aprecia valoriile lăsate ca „moşteniire” de la strămoşii noştrii." – a declarat președintele UDTM, Zoltan-Sipos Timea.

Transformările produse în România în ultimele decenii au creat multe şanse şi oportunităţi, dar au generat şi diverse probleme cu care se confruntă generaţia tânără. În ciuda acestui fapt, gradul de participare a tinerilor la viaţa publică şi politică este încă foarte scăzut, deoarece, din păcate, mulţi tineri nu conştientizează beneficiile acestor oportunităţi, nu sunt informați suficient despre cum ar putea să se implice în îmbunătățirea structurilor deja existente și în soluționarea problemelor cu care se confruntă întreaga noastră comunitate. Cauzele pot fi diverse: nu sunt informaţi, nu sunt motivaţi sau nu reuşesc să se facă auziți, cu toate că depun un efort semnificativ.

"Credem, că în scopul realizării acestui obiectiv trebuie acordată o atenţie specială promovării participării voluntare a tinerilor la viaţa locală şi regională și trebuie ascultate vocile acestor tineri, în vederea integrării ideilor lor inovative și creative în îmbunătățirea serviciilor publice și în strategiile de dezvoltare existente. Este un alt eveniment de importanță prin care reiese că maghiarii sunt o comunitate creatoare de valori pentru România şi asta îşi doresc să rămână." – a adăugat președintele organizației de tineret gazdă.

Acest eveniment se organizează în fiecare an, cu diferite organizații de tineret din țară, pentru a discuta posibilitățiile de a crește nivelul de implicare a cetățenilor (atât prin organizare, cât și prin prezență) la evenimentele de socializare organizate.

Evenimentul servește și pentru promovarea orașului Bistrița, deoarece invitații au avut ocazia de a cunoaște valorile culturale şi istorice a acestuia. Totodatăpentru dobândirea a noi informații, discuții libere, socializare, drept pentru care ziua de duminică a fost ideală pentru petrecerea timpului în aer liber cu dansuri, muzică și sport.

Organizatorul evenimentului a fost UDTM Bistrița, parteneri și finanțatori: Primăria Municipiului Bistrița, Fundația Bethlen Gábor Alap șiFundațiaCommunitas.

 

 

Biroul de presă UDTM

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5