Tinerii UDTM din nou la drum!

Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistriţa a organizat  în cadrul proiectului Valoarea Tineretului Minoritar evenimentul Caravana Tineretului între 22-28 iulie în următoarele localităţi: Fântânele, Tonciu, Braniștea, Reteag, Matei, Jeica, Strugureni, județul Bistrita-Nasaud. Evenimentul s-a realizat cu finanțarea Departamentului pentru Relații Interetnice, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Fundația Communitas.

Povestea caravanei a continuat şi anul acesta. Program nou, forţe noi, idei noi, persoane noi, dar acelaşi scop: de a promova cultura şi tradiţiile maghiare în acele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale sunt minime sau aproape nule. Unele dintre localităţi sunt destul de izolate, dar păstrează tradiţii populare autentice.                   

Impactul proiectului a fost unul major, datorită grupului ţintă extins, datorită complexităţii majore a programului implementat, datorită diversităţii activităţilor organizate, astfel acestea acesta a răspuns tuturor categoriilor de interese.” – a declarat Zoltán-Sipos Timea, preşedintele UDTM BN.

Obiectivul general al evenimentului a fost promovarea diversității etnice, lingvistice, culturală şi religioasă, cultivarea bunei cunoaşteri şi înţelegeri între minorităţile naţionale, precum şi între majoritate şi minorităţile naţionale, precum şi oferirea unei posibilităţi de schimb de idei şi experienţă între participanţi.

Programul a început în fiecare localitate la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii şi tineri cu vârsta minimă de 3 ani, respectiv: desenare, colorare,  înşiruirea mărgelelor, vopsirea pietrelor, jocuri educative de socializare, feţe decorate, crearea de ornamernte pentru casă, buchetul fermecat, realizarea brăţării prieteniei, etc. De la ora 18:00 a început programul cultural prin prezentarea unui colaj de piese de teatru, Regele broasca şi Baiatul leneș, de către grupa de teatru Csipet-Csapat cu titlul Sa trăim în lumea poveștilor, urmată de spectacolul susţinut de ansamblul folcloric Vadrózsa din Bistriţa. Cei prezenţi au putut vedea şi dansuri moderne, program oferit de dansatorii Szelfie, vals, tango, bachata, zumba, traditional rrom, iar dansul final a fost o scenetă de vals când au fost pe scena 5 perechi din lumea poveștilor: Alba ca zăpada, Frumoasa si Bestia, Cenușereasa și prințul său, Frumoasa din pădurea adormită și prințul, Jasmin si Aladin. Serata culturală s-a încheiat cu un bal tradiţional cu muzică live alături de formaţia Csigas Banda, care a început la ora 21:00, respectiv cu o petrecere de zile mari, susţinută de Dj Pici (Pikowatt).

Anual creşte numărul de participanţi ai tinerilor, care se implică în mod direct în organizarea evenimentului şi susţinerea programului cultural. Anul acesta UDTM a pornit la drum cu 35 de tineri din judeţul Bistriţa-Năsăud. Tinerii au provenit în marea majoritate din mediul urban, aşadar evenimentul a fost un mod potrivit pentru a creşte gradul de acceptare şi toleranţă faţă de celălat, respectiv a fost o posibilitate de a se cunoaște, să socializeze. ” – a menţionat coordonatorul de proiect, Mathe Lorand-Alexandru.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5