Tinerii maghiari au derulat cea mai reuşită Caravană prin şapte localităţi ale judeţului
UDTM Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat şi în acest an Caravana Tineretului în judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 27 iulie – 2 august. Evenimentul a durat şapte zile şi a staţionat în şapte localităţi diferite: Jeica, Rodna Veche, Şintereag, Uriu, Nuşeni, Viţa şi Strugureni. Scopul proiectului este de a promova cultura şi tradiţiile maghiare în acele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale este aproape nul. Unele dintre localităţi sunt destul de izolate, dar păstrează tradiţii populare autentice. Totodată aceste localităţi ascund monumente istorice, vizitarea şi cunoaşterea acestor perle reprezintă un alt scop al acestui proiect.
„Dorim ca prin acest eveniment să încurajăm şi să susţinem tinerii în asumarea activă şi responsabilă a rolului de promotori ai schimbărilor pozitive şi durabile la nivelul comunităţii”, a declarat Sipos Timea, preşedinte UDTM BN.
Caravana a pornit anul acesta, duminică unde tinerii au fost aşteptaţi de către localnicii responsabili de proiect, care au prezentat satul unde staţionează caravana, monumentele, şi tinerii au avut ocazia de a asculta şi un scurt istoric despre localitatea respectivă.
În fiecare sat după-masa au început atelierele meşteşugăreşti pentru copii şi tineri cu vârsta minimă de 3 ani, de care s-au ocupat coordonatorii pe parcursul întregii săptămâni, respectiv învăţarea elementelor de bază pentru împletirea de papură, desenare, colorare, înşiruirea mărgelelor, origami, vopsirea pietrelor, quilling, jocuri educative de socializare, feţe decorate, magnete de frigider, învăţarea dansurilor populare. După care a început programul cultural, al cărei gazde au fost prezentatorii Szakács Evelin şi Orbán Károly.
Cei prezenţi au avut ocazia de a viziona un spectacol bazat pe trei basme din folclorul maghiar (Oul de mânz din Rátot, Cenuşereasa, Sarea) prelucrate cu elemente moderne, dar cu scopul iniţial. Colajul de piese de teatru „Bun venit în lumea poveştilor” a fost prezentat de către trupa de teatru înfiinţată de UDTM BN, Csipet-csapat (Barta Zsolt, Máthé Loránd, Szakács Hunor, Mezei-Rácz János, Balog Beatrix, Móriczi Renáta, Darlati Beatrix, Ferenczi Renáta, Gönczel Renáta, Máthé Attila). În cadrul spectacolului au dansat tinerii membrii ai ansamblului folcloric Vadrózsa din Bistriţa (Móriczi Renáta, Barta Zsolt, Balog Beatrix, Szakács Hunor, Rémán Júlia, Rémán Tibor, Orbán Katalin, Orbán Károly, Darlati Beatrix, Veres Levente), urmaţi de către trupa Szelfie (Móriczi Renáta, Barta Zsolt, Orbán Katalin, Zoltán Roland), care au prezentat dansuri moderne. Serata culturală s-a încheiat cu o producţie de umor oferită de către Székely Albert şi Mezei-Rácz János, care au pus pe scenă viaţa a două bunicuţe.
Ziua s-a încheiat cu o petrecere grandioasă cu muzică live, oferită de trupa Selena, Dohotár Csaba şi Luka János.
„A fost cea mai reuşită caravană. Totul datorită celor 30 de tineri, care au contribuit la organizarea evenimentului până la ultimul detaliu. Nu a fost uşor, dar în fiecare zi am simţit că avem energie în plus, şi că putem continua. A însemnat mult pentru noi, ca la despărţire ne-au mulţumit, ne-au rugat să ne întoarcem şi anul viitor, deoarece a fost o după-masă de neuitat. Am încercat să oferim un program care să fie pe înţelesul tuturor, de la mic la mare. Pentru tineri a fost o tabără, o vacanţă, dar în acelaşi timp au contribuit la dezvoltarea nivelului cultural al celor şapte localităţi cu populaţie maghiară din judeţul nostru”, a precizat Sipos Timea.
„Tinerii membri care au susţinut programul cultural provin în marea majoritate din mediul urban. A fost ocazia ideală ca aceşti participanţi să îşi petreacă timpul împreună cu tinerii provenind din localităţile ţintă, astfel au avut posibilitatea să se cunoască mai bine, să se împrietenească, pentru a creşte gradul de acceptare şi toleranţă faţă de celălalt. Noi sperăm ca după întoarcere ei vor contribui la creşterea toleranţei oamenilor faţă de culturi diferite, proiectele având astfel şi un impact social semnificativ”, a menţionat Székely Albert, coordonatorul de proiect.
Citiţi şi:
- UDMR a depus lista de candidați pentru Consiliul Local Bistrița și Consiliul Județean! Cine sunt candidații
- Şapte localităţi străbătute de Caravana Tineretului Maghiar
- C.N.“Andrei Mureşanu”, locul II la fotbal între echipele din licee maghiare
- Un grup de bistriţeni i-a scris preşedintelui Iohannis: Domnule preşedinte, mediaţi conflictul
- Odihnă veșnică în pace și lumină, Erzsebet Mezei-Racz! Om cald și bun, care ani la rând a dăruit alinare celor aflați în suferință
Adaugă comentariu nou