A treia zi de Rusalii, Mitropolitul Andrei, în mijlocul credincioșilor din Feldru, pentru a binecuvânta lucrările de restaurare a bisericii și noua casă parohială! Crucea Transilvană pentru parohul Grigore Toader și primarul Grigore Țiolan

În a treia zi după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Feldru, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica Parohiei Feldru I și a sfințirii casei parohiale a Parohiei Feldru II.
De la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la interiorul și exteriorul bisericii monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Evenimentul a marcat împlinirea a 240 de ani de la edificarea lăcașului, fiind prima biserică de zid de pe Valea Someșului.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre „Sfânta Treime, structura supremei iubiri” și i-a îndemnat pe cei prezenți să-și iubească aproapele.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de pr. Ioan Clapa (Parohia Feldru II). La chinonic, corul celor două parohii (Feldru I si II), cântăretele de muzică populară Ana Maria Marti și Mădălina Marti au interpretat pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și preoții bisericii trecuți la Domnul.
Apoi, cei doi preoți parohi, Grigore Toader și Ioan Clapa, au mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-au oferit o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pictată la Mănăstirea Izvorul Mureșului.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit preotului paroh Grigore Toader (Parohia Feldru I) cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană pentru mireni, pe parohul Ioan Clapa (Parohia Feldru II) l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar fostului paroh – preotului pensionar Ioan Iliș i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.
 
Primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan, a primit Crucea Transilvană pentru mireni, iar inginerul proiectant Vasile Costinaș a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tineri prezenți au primit din partea ierarhului cărți duhovnicești.
După oficierea Sfintei Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială a Parohiei Feldru II, ridicată în perioada 2017-2022, în proximitatea bisericii.
La sărbătoarea localității au fost prezenți președintele CJ-Emil Radu Moldovan, primarul Bistriței - Ioan Turc, deputatul Diana Morar, subprefectul Ioan Zăgrean, scriitorul Menuț Maximinian - președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, fii ai satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare. Au fost prezenți și numeroși monahi, în localitatea Feldru avându-și obârșia peste 20 de călugări.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Arsente Sidor

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5