TRICOLORUL CENTENAR DIN ȘIEU ȘI-A RECĂPĂTAT STRĂLUCIREA

prof. German Simona Monica

Credincioșii din Șieu au trăit de Rusalii momente istorice la Biserica ortodoxă din localitate. Adunați cu mic cu mare, s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare pentru a se reîntâlni cu tricolorul, cel care timp de un secol a rezistat istoriei, devenind el însuși istorie.
Donat de românii plecați în America la muncă cu gândul de a fi purtat de șieuani la Alba Iulia, ascuns bine sub podelele bisericii în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, era acum o urmă a strălucirii de altădată. Trecerea anilor și-a spus cuvântul, aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Prin grija și strădania preotului paroh Macarie Aurel, cu sprijinul Muzeului județean Bistrița-Năsăud prin domnul dr. Gaiu Cornel, tricolorul nostru a beneficiat de restaurarea binemeritată a experților Dordea Camelia și Stănculescu Simona de la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Astăzi am reînnodat istoria: comunitatea din Șieu a trăit bucuria revederii steagului centenar, în haină sărbătorească, restaurat cu multă pricepere, dăruire și pasiune. A fost de datoria noastră să-l readucem la viață, așa cum, cu multă înflăcărare, a spus părintele Macarie:,,Știm ce au făcut înaintașii. Dar noi ce facem?” Este datoria nostră să îl păstrăm cu mare sfințenie și să spunem urmașilor istoria lui și a neamului nostru. Domnul Alexandru Chituță, director de marketing la Muzeul Brukenthal din Sibiu, care ne-a făcut bucuria de a ne aduce astăzi personal drapelul, afirma că ne numărăm printre puținele localități care au un drapel cu o asemenea însemnătate.
Iată că istoria se scrie în prezența noastră, ea merge mai departe, iar cei doisprezece capi de familie care au trimis acest drapel peste mări și țări nu vor fi uitați, vor fi pomeniți de noi și de urmașii noștri. Numele lor sunt scrise pentru adâncă pomenire în Cartea de Aur a bisericii.
Într-o atmosferă atât de sărbătorească, un grup de fete de la Școala Gimnazială Șieu a purtat cununa grâului, cântându-i cântecul și ducând tradiția mai departe:,,Doamne, de-unde-aducem cununa,/ Doamne, de pe locul cu holda”. Cele patru cununi de grâu au fost puse pe crucile din vîrful praporilor în semn de bogăție, dar și de mulțumire adusă Celui de Sus.
Pentru binecuvântare, după sfințirea apei a fost sfințit tricolorul centenar, iar credincioșii au fost miruiți.
Aducem mulțumiri tuturor celor care au făcut ca tricolorul să-și recapete strălucirea și să revină, măreț, purtându-și istoria, în biserica strămoșească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5