Turneul Ansamblului Folcloric ,,Somesul,, în Serbia
Ansamblul Folcloric „Someşul” al Casei de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean s-a numărat şi în acest an printre grupurile folclorice din judeţul Bistriţa –Năsăud care au reprezentat România într-un turneu internaţional, la iniţiativa IGF. Ţara care a găzduit ansamblul nostru a fost Serbia, mai exact oraşul Obrenovac, situat la numai 25 km de capitala Belgrad. Obrenovacul a fost gazda unui festival internaţional de cântece şi dansuri tradiţionale intitulat „International meeting in Obrenovac” unde s-au întâlnit, într-o adevărată horă a naţiunilor, ţări precum: Polonia, Turcia, Italia, Spania, Argentina, Serbia , Armenia şi, bineînţeles, România.
Ansamblul „Someşul” a susţinut, alături de celelalte ţări participante, 5 seri de spectacole memorabile, unde a fost extrem de aplaudat de publicul sârb, mare iubitor de folclor autentic, de costume, dansuri şi cântece tradiţionale. Portul popular românesc a fost pata de culoare în simfonia grupurilor folclorice participante, albul costumelor, presărat cu roşul florilor de pe colinele ţării noastre au strălucit pur şi simplu pe scena festivalului din Obrenovac, dar şi în paradele straielor populare din Stremska Mitrovica, Belgrad sau Obrenovac, locuri în care am întâlnit şi mulţi turişti români.
Orchestra, compusă din: maestrul dirijor Rudolf Kristof - la acordeon, Viorel Bozeşan, Andrei Lari - vioară şi Viorel Lăcătuş - la contrabas, au redat atât de frumos dansuri, de pe Valea Someşului, suite din Câmpia Transilvană sau zona Codrului, în coregrafia instructorului Ioachim Lari şi au acompaniat soliştii: Corina Pleşa, Cristian Hociota, Daniel Raţiu în minunatele melodii populare pe care le-au interpretat cu atâta drag de ţară.
Seara de gala a festivalului a constituit-o decernarea „Oscarurilor în Folclor”, acţiune iniţiată de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Folclor, Dorel Cosma, care îşi propune să descopere interpreţi de cântec autentic din toate ţările Europei. Acest demers cultural a pornit anul acesta de la Colibiţa şi a colindat tot continentul, încheindu-se în Obrenovac.
Alt moment de neuitat pentru membrii ansamblului „Someşul” a fost spectacolul din Stremska Mitrovica unde au evoluat pe o scenă situată în mijlocul unui mare amfiteatru român a căror tribune erau pline de spectatori adulţi, dar mai ales de copii, care cereau autografe şi făceau poze cu dansatorii sau interpreţii noştri. În ultima zi a festivalului, fiecare ţară participantă a fost supusă unei probe de foc care a constat în gătirea unor mâncăruri tradiţionale specifice fiecărei ţări. Interpreta Corina Pleşa, ajutată de harnicele dansatoare, au împăturit nici mai mult nici mai puţin de 300 de sarmale extrem de gustoase şi apreciate de oaspeţii străini.
Şi anul acesta, Ansamblul „Someşul” a fost la mare înălţime pe marea scenă a folclorului mondial, a îmbunătăţit imaginea ţării noastre, a creat numeroase punţi de legătura între cele două naţiuni şi nu numai, ajungând la sufletele celor în faţa cărora au evoluat, atât prin dansurile noastre, cât mai ales prin frumuseţea şi bunătatea sufletului de român.
Citiţi şi:
- Dorel Cosma şi I.G.F., alături de artiştii sinistraţi din Serbia
- Someşul la Ankara
- Prof. dr. Dorel Cosma a decernat Premiile "Oscar" în folclor, la Belgrad
- Ansamb lul Folcloric ”Someşul” Beclean în Italia – Petruro di Forino
- Ansamblul folcloric "Someșul" Beclean pe scena Festivalului turdean " În grădina dorului "
Adaugă comentariu nou