Ulei de măsline extravirgin – cum și la ce îl folosești
Știi deja, uleiul de măsline nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie. Este o alternativă sănătoasă pentru gătit și asezonat și vine cu un plus de gust. Te întrebi însă la ce folosește uleiul de măsline extravirgin? E doar marketing sau e cu adevărat special? Citește mai departe și vei afla!
Ulei de măsline vs. Ulei de măsline extravirgin
În mod evident, uleiul de măsline este cel obținut din fructul măslinilor. Diferențele apar însă nu neapărat din tipul de măsline folosite, ci din felul în care acestea sunt procesate. Rafinat și nerafinat – acestea sunt cele două categorii pe care trebuie să le știi. În timp ce uleiul de măsline extravirgin este pur și nesupus la niciun tip de tratament, uleiul de măsline rafinat a fost procesat pentru a îndepărta orice impurități, devenind astfel mai comercial. Nu sunt mai bune sau mai rele, ci doar diferite. Dacă observi îndeaproape cele două tipuri, vei vedea că pot diferi la culoare sau vâscozitate sau chiar la miros. Trucul cel mai important când alegi uleiul de măsline este însă să te bazezi pe producător. Încearcă să alegi sortimente produse în Italia, Spania sau Grecia, țări cu tradiție în uleiul de măsline, de la branduri cunoscute sau, de la producători artizanali. Trebuie să testezi mai multe variante pentru a afla ce se potrivește cu adevărat cu gusturile tale și obiceiurile de gătit.
Deci de ce e atât de special uleiul de măsline extravirgin?
Este nerafinat și este uleiul cu cea mai bună calitate pe care-l poți găsi. Datorită procesului de producție reține cel mai mult din gustul de măsline, are un nivel scăzut de acid oleic și conține mai multe vitamine și minerale decât uleiurile rafinate de măsline. El nu este alterat de tratamentul cu niciun tip de chimicale, are o culoare verde-aurie și o aromă distinctă.
La ce folosești uleiul de măsline extra virgin?
Deși poți găti cum o faci de obicei, mai bine păstrezi acest tip de ulei pentru salate sau tușe finale de gust. Poți folosi uleiul de măsline rafinat (cu un punct de ardere mai ridicat) pentru prăjit sau alte mâncăruri, în timp ce poți păstra “licoarea” aromată pentru salate de vară sau extra gust peste paste, pizza, hummus sau alte gustări din bucătăria mediteraneeană.
Alege cel mai bun ulei de măsline extra virgin pentru salatele tale caprese, cu roșii proaspete și mozzarella. Folosește-l pentru pesto sau peste o porție de foccacia abia scoasă din cuptor. Nu-ți fie teamă să experimentezi în bucătărie, tunci când ai ingrediente de cea mai bună calitate, rezultatele vor fi mereu uimitoare!
Extra Idee!
Cumpără uleiul de măsline extra virgin de la magazine cu produse gourmet Made in Italy. Vei găsi o selecție specială, branduri locale pe care poate nu le știai, dar și sortimente aromate care-ți vor provoca de fiecare dată imaginația de chef!
Adaugă comentariu nou