Un bărbat din Năsăud, sancţionat pentru că deţinea fără autorizaţie un detector de metale. Aparatul, confiscat de polițiști

În perioada 1 aprilie-31 mai a.c., polițiștii specializați în investigații criminale acționează pe linia protejării patrimoniului cultural național și fac verificări la persoanele autorizate să dețină detectoare de metale. Activitățile vizează prevenirea și combaterea infracțiunilor la regimul protejării patrimoniului  arheologic. Astfel, la data de 16 mai a.c., cu ocazia unor controale desfășurate în acest sens, polițiștii au descoperit un detector de metale pentru care persoana care îl deținea nu a putut prezenta autorizație de deținere.

Ca urmare a celor constatate, față de un bărbat din Năsăud, polițiștii au dispus măsura sancționării contravenționale și confiscarea detectorului în cauză, conform Ordonanței nr. 43/2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

 

  • Dacă doriți să achiziționați un detector de metal trebuie să știți următoarele:

 

(10) Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratului de poliţie al judeţului respectiv, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la aceste autorităţi.


    (12) În vederea deţinerii detectoarelor de metale de către personalul de specialitate atestat şi înscris în Registrul arheologilor, acesta are obligaţia ca, înainte de a obţine autorizaţia prevăzută la alin. (10), să obţină avizul prealabil emis de Ministerul Culturii şi Cultelor.


    (13) Accesul cu detectoare de metal şi utilizarea lor în situri arheologice, în zonele de interes arheologic prioritar şi în zonele cu patrimoniu arheologic reperat sunt permise numai pe baza autorizării prealabile emise de Ministerul Culturii şi Cultelor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5