Un număr de 20 recenzori de etnie romă, cooptaţi la recensământ

*Partida Romilor susţine că în judeţ sunt peste 20.000 romi

Un număr de 20 mediatori sanitari, lideri din comunităţile locale, experţi de etnie romă vor participa la recensământul populaţiei, care va debuta săptămâna viitoare.

Preşedintele Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, a anunţat că toate propunerile formaţiunii au fost aprobate de către autorităţile bistriţene. Astfel, recenzori romi vor fi la Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi, Lechinţa, Livezile, Teaca, Rodna, Petru Rareş, Dumitriţa, Silivaşu de Câmpie, Şieu Măgheruş, Mărişelu, Zagra.

“Am trasat sarcini liderilor din toate comunităţile să facă un recensământ în paralel, pentru a şti exact, în realitate, câţi romi avem. Pentru că, la ultimul recensământ, erau declaraţi 11.920 romi, iar în realitate sperăm să fie peste 20.000. Cei care sunt plecaţi să ia legătura cu vecinii, cu prietenii, cu cunoştinţele, să confirme că sunt romi, să putem identifica exact câţi romi avem”, a precizat Neia Lăcătuş.

Liderul rom a reluat mesajul pentru romii din Bistriţa-Năsăud, cerându-le să-şi declare apartenenţa etnică, pentru că numai aşa vor putea beneficia de o serie de programe în domeniul sănătăţii, educaţiei, formării profesionale etc. “Îi rog pe romi să-şi declare etnia, să nu le fie ruşine, şi vor avea numai de câştigat. Declarându-şi etnia, romii au acces la programe, proiecte pe educaţie, pe sănătate, pe meserii, locuri de muncă”, a justificat Neia Lăcătuş, care a adăugat că teama de segregare, memoria persecuţiilor din trecut, dar şi faptul că unii nu mai cunosc limba romani, toate acestea îi fac să aibă reţineri în a spune că sunt ROMI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5