Un praznic al bucuriei la Vermeş
De mai bine de doi ani de când este păstorul sufletesc al credincioşilor din Parohia Vermeş, tânărul preot Ziman Paul Valer, este o pildă de fapte bune şi de slujire, potrivindu-i-se ceea ce scria ucenicilor săi Timotei şi Tit, Sfântul Apostol Pavel: „Fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (1Tim, 4,12). Ca o confirmare a celor de mai sus o constituie Praznicul bucuriei ocazionat de sărbătoarea hramului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vermeş.
Biserica, frumos împodobită, a devenit şi de această dată neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor, mulţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare (la îndemnul preotului) şi au ţinut să fie prezenţi la sărbătoarea satului. Lăcaşul de rugăciune din Vermeş a fost ridicat prin strădania celor de aici şi a numeroşilor sponsori şi donatori, între anii 1991-2002, preot paroh fiind vrednicul Simion Greab, şi a fost sfinţit în prima zi din toamna lui 2002 de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În anii din urmă, prin osârdia preotului Ziman, cu ajutorul şi împreună cu enoriaşii, s-au adăugat noi îmbunătăţiri şi frumuseţi sfântului locaş.
Luni, 15 august, de hramul bisericii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi: Vasile Martin – Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Irimeş – Lechinţa, Ioan Vlaşin – Bistriţa, Dănuţ Sereţan – Sângeorzu Nou şi părintele paroh Ziman Paul Valer. Cuvântul de învăţătură, rostit de părintele Vasile din Sânmihai, a fost sorbit de cei prezenţi pentru frumuseţea şi conţinutul celor spuse. „Sărbătoarea de astăzi este rodul rugăciunii drepţilor Ioachim şi Ana, este un praznic al bucuriei, un moment de înaltă trăire duhovnicească, un moment înălţător, al împlinirii”, spunea, aşa de convingător părintele predicator.
Părintele paroh, cel care de câţiva ani ridică această sărbătoare la rangul ce i se cuvine pentru credincioşii din Vermeş, a mulţumit pentru participarea la acest înălţător praznic, Consiliului şi Comitetului Parohial – prim epitrop Florian Iosif, oficialităţilor comunale, prin prezenţa primarului Romeo Florian. Corul femeiesc, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, a fost la mare înălţime (şi la propriu şi la figurat) încântând asistenţa cu frumoasele pricesne închinate Sfintei Fecioare Maria. Este un cor de mare tradiţie coordonat de părintele paroh, un cor care face cinste oricărei biserici prin bogatul repertoriu ce-l deţine.
La sărbătoarea din Vermeş a participat, cum spuneam, şi primarul Lechinţei, Romeo Florian, căruia, pentru sprijinul acordat bisericii, i-a fost înmânată o frumoasă icoană cu Sfânta Fecioară Maria.
O iniţiativă în premieră a preotului paroh a fost şi aceea a evidenţierii şi premierii celor mai buni elevi şi studenţi care fac cinste satului. Au primit astfel diplome şi aplauzele celor prezenţi elevii: Laura Fizeşan, Mihaela Berar, Alexandra Lăcătuş, Ana Maria Pop şi studenta Bianca Boican.
Pentru a întregi sărbătoarea vermeşenilor, pe scena modernului Cămin Cultural, au evoluat formaţii şi interpreţi de marcă ai folclorului bistriţean.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei a sfinţit Casa parohială de la Vermeş. Preotul Paul Ziman a lansat Monografia parohiei
- Troiţă spre ocrotirea drept-credincioşilor din Chiraleş
- Mitropolitul Andrei, la Vermeş: Părintele Ziman, ridicat la rangul de sachelar. Primarul Romeo Florian, distins cu Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”
- Paul Valer Ziman, instalat oficial preot al Parohiei Lechinţa în prezenţa credincioşilor şi a unui sobor de preoţi
- Părintele Paul-Valer Ziman şi credincioşii din Vermeş au avut oaspeţi deosebiţi în prag de Crăciun. Diplome de excelență pentru cadrele didactice și pentru primarul Romeo Florian, cu ocazia anului omagial al satului românesc
Adaugă comentariu nou