Un voiaj în lumea cărţilor

Conştiinţa schimbării globale şi necesitatea cooperării internaţionale au determinat semnarea de convenţii şi declaraţii, iniţierea de campanii promovate de organizaţii internaţionale printre care şi ONU, UNESCO, ESCE sau Consiliul Europei. Toate documentele emise menţionează şi accentuează importanţa educaţiei ca modalitate de abordare, înţelegere şi exploatare pozitivă a globalizării. De aici şi ideea particularizării unui tip de educaţie specific acestui process al lumii contemporane, denumit educaţie globală.

Pentru că Şcoala Generală “Avram Iancu”, Bistriţa a înţeles importanţa conştientizării faptului că acest fenomen exprimă cursul viitoarei dezvoltări sociale, au fost organizate o serie de activităţi desfăşurate cu prilejul Saptămânii Educaţiei Globale, 17-21 noiembrie.

Având ca temă în acest an “Interculturalitatea şi Spiritualitatea”, sub atenta îndrumare a coordinatorului de programe educative, profesor Florina Uifelean, catedra de limba română, precum şi catedrele de limba engleză şi franceză au organizat marţi, 1 noiembrie, concursul de lectură expresivă, “Călătorie în lumea cărţilor”. La eveniment au participat elevi ai claselor V-VIII, îndrumaţi de profesorii catedrei de limba română, Florina Uifelean, Mioara Corda, Roxana Chişu, Dragomira Zăpârţanu.

Elevii au selectat fragmente din operele unor scriitori români sau internaţionali, încercând să surprindă cât mai adecvat, prin lectură, universal ficţional al operelor.

Cadrele didactice implicate în concurs au fost plăcut surprinse de lejeritatea cu care elevii au trecut de la recitarea unor poezii ale unor autori precum Arghezi, Topârceanu, Ion Pillat, la citirea unor pasaje din operele lui Petofi Sandor, William Shakespeare, Jean Tardieu. Lecturile în limbile franceză, engleză, maghiară sau spaniolă au fost atent jurizate de către profesorii catedrei de limba engleză, Edith Tămaş, Adriana Pop sau cei ai catedrei de limba franceză, prof. Smaranda Avram şi Angela Şuteu.

Câştigătorii desemnaţi au fost premiaţi cu diplome. Astfel, s-au ales câştigători pentru “Cea mai bună voce”, “Cel mai expresiv chip”, “Cel mai tandru timbru” sau “Cea mai adecvată tonalitate”. Fiind cei care şi-au ales fragmentele, elevii au fost emoţionaţi dar mai ales nerăbdători în a-şi împărtăşi pasiunea comună pentru lectură. În sprijinul lor a venit şi doamna bibliotecar Rodica Ghiţă, care le-a facilitate amenajarea a două standuri cu prezentare de carte. Au fost desemnaţi elevi fotoreporteri şi elevi jurnalişti care au consemnat evenimentul pentru a-l putea prezenta tuturor colegilor în revista şcolii şi pe site-ul şcolii.

La sfârşitul evenimentului, elevii au fost cei care au prezentat concluziile referitoare la elementele de spiritualitate care se disting în operele diferiţilor scriitori, evidenţiind interculturalitatea reflectată în operele universale.

Activităţile vor continua pe tot parcursul săptămânii, fiecare cadru didactic fiind implicat în conştientizarea elevilor cu privire la aspectele tradiţionale ale fiecărui popor, la asigurarea cadrului pentru cooperare europeană pentru creşterea responsabilizării asupra interdependenţei globale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5