USR BN: Abrogarea Legii recursului compensatoriu, respectiv eliminarea unor pensii speciale și plafonarea celorlalte
După luni de insistență din partea parlamentarilor USR, plenul Camerei Deputaților ar trebui să voteze, miercuri, două subiecte de maximă importanță pentru români: abrogarea Legii recursului compensatoriu, respectiv eliminarea unor pensii speciale și plafonarea celorlalte.
Ambele subiecte, considerate prioritare de USR, sunt incluse și în Acordul politic semnat cu PNL înaintea acordării votului de învestire Guvernului Orban.
În ceea ce privește recursul compensatoriu, USR a susținut constant că se impune abrogarea acestei legii monstruoase care a scos din închisori, înainte de termen, peste 21.000 de condamnați. Peste 500 dintre aceștia au recidivat, comițând noi crime, violuri, tâlhării, agresiuni asupra minorilor, etc.
Cât despre pensiile speciale, USR este consecventă și consideră că principiul contributivității trebuie să fie regula de bază în calcularea pensiilor.
Proiectul programat pentru miercuri la votul plenului, depus de mai bine de 2 ani, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcționarii parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor.
Pe lângă aceste șapte categorii de pensii speciale eliminate, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curții Constituționale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuși militarii și faptul că pensii ocupaționale similare există în alte țări membre NATO.
Pe lângă acest proiect, USR a mai depus proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv pentru limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat
Citiţi şi:
- Deputatul Cristina Iurişniţi: USR va vota în Parlament învestitura Guvernului Orban!
- Parlamentarii USR cer din nou sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în urma deciziei CCR
- Deputatul Cristina Iurişniţi:Am votat în Parlament pentru abrogarea recursului compensatoriu
- Presiunile USR dau roade: Comisia pentru statut a Parlamentului a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Pensiile speciale, o formă de populism selectiv care trebuie înlăturat
Comentarii
BRAVO PNL ! ASA DA ! In sfarsit, cineva pune piciorul in pragul acestei batai de joc in domeniul salariilor si pensiilor , luate din banii publici !
Ma, pe vremea lui Ceausescu, proportia dintre salarii si pensii , era de 1 la 7 ... ( adica daca cineva avea 1000 de lei salar sau pensie, activistii PCR aveau 7000 ... si ala era comunist ... ) .
Adaugă comentariu nou