Varujan Vosganian: România lui 2011 în faţa unei crize este pur şi simplu spulberată, va intra în incapacitate de plată

România lui 2011 în faţa unei crize este pur şi simplu spulberată, va intra în incapacitate de plată. România lui 2008 lăsa o datorie publică de 13% şi o sarcină de plată în buget de 200 de milioane de euro. România lui 2011 lasă o datorie publică de 35 spre 40%, nu ştiu cât va fi, şi o plată de comisioane şi datorii de peste 3 miliarde de euro. România lui 2011 este mai săracă cu aproape 50 de miliarde de euro, a afirmat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, vineri, la Bistriţa în cadrul unei conferinţe de presă.

Vosganian a spus că nu există niciun domeniu al vieţii economice, sociale şi politice care nu să nu fie afectat de criza economică.

,,Din criză economică suntem astăzi în criză socială, i-aş spune criză naţională. Ar părea că suntem într-un licăr de speranţă pentru că avem stoparea crizei economice”, a menţionat acesta.

Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Tăriceanu, Varujan Vosganian, a afirmat că refuză a discuta în termenii unei stopări a recesiunii economice, deoarece este o viziune absolut simplistă, care mai degrabă ascunde, decât explică lucrurile.

,,România, per ansamblul ei, s-ar putea să fie în stoparea recesiunii, dar România, în largul ei, nu este într-o astfel de situaţie.Nu doresc să fac aici apologia guvernării liberale, nici nu mai trebuie să o fac, având în vedere calitatea celor care ne critică, chiar ea e suficientă ca să arate că nu există temei pentru asta, însă în perioada aceea, efectele creşterii se distribuiau în întreaga societate, de la pensionari agricoli şi pensionari, până la bugetari, fiecare a avut partea sa mai mică sau mai mare din creşterea economică”, a menţionat Vosganian.

El a vorbit despre o societate care mai degrabă se închide, o societate care se construieşte pe inele concentrice.

,,Aş intitula România lui 2011, România cercurilor concentrice. Cercurile concentrice au acelaşi centru, centrul este centrul de putere, cel care distribuie resurse şi cel care redistribuie avuţiile.

Ei bine, în România, primul cerc de lângă putere este un cerc care într-adevăr a început relansarea economică.

Pe măsură ce te îndepărtezi către întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii, de la brokeri la salariaţii bancari, la salariaţii din oraşele mici, de la persoanele cu venituri fixe şi persoanele cu dizabilităţi, îţi dai seama că România mare este în continuare în recesiune. (..) pentru că România este segmentată, România nu este o societate deschisă, în România lui 2011 este pseudo-democraţia.

Pseudo-democraţia este mult mai periculoasă decât dictatura pentru generaţiile care vin, pentru că sub alibiul democraţiei, toate sechelele de factură paranoic-dictatorială continuă să prolifereze”, a subliniat Vosganian.

Vicepreşedintele PNL a amintit şi despre întâlnirea pe care a avut-o zilele trecute cu reprezentanţii FMI, cărora le-a reproşat prognozele date din 2008 încoace.

,,Le-am spus: habar nu aveţi ce se întâmplă în România. Ştiţi care e concluzia lor? Ei nu se uită la tine, se uită la cântar. Zic: trebuie să slăbeşti. Aparatul bugetar e mare. Trebuie să slăbeşti. Eşti obez. Bine. Se duce PD, îi taie o mână şi îl pune din nou pe cântar. Da, bravo, îi zice, ai slăbit 20 de kile.

Dacă voi credeţi că un obez fără o mână e mai sănătos decât un obez cu două mâini, atunci vă înşelaţi. Cine crede că reformă înseamnă să tai salarii, să nimiceşti instituţii, să ameninţi cu dat afară, pe unul şi pe altul, se înşeală. E ca şi cum ai tăia o mână unui om care trebuie să scadă în greutate. Asta e România anului 2011”, a declarat Varujan Vosganian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5