( Video) Ambasadorul SUA, Hans Klemm, impresionat de Bistriţa-Năsăud: Voi reveni, cu drag, aici ! Acesta a inaugurat Raftul American la Biblioteca Judeţeană

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud au inaugurarat Raftul American (American Shelf). La întâlnirea cu Hans Klemm, ambasadorul S.U.A. în România, au fost prezenţi preşedintele CJ-Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedinţii CJ-Ioan Ţintean şi Vasile Puica, primarul Ovidiu Creţu, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, protopopul Alexandru Vidican, scriitori, şefi de instituţii, cititori.
În discursul său, managerul bibliotecii Ioan Pintea, a vorbit despre importanţa prezenţei ambasadorului american la Bistriţa: " Ne bucurăm că putem să inaugurăm acest raft cu cărţi foarte importante din literatura americană, suntem siguri că vor fi de mare folos tinerilor ce frecventează biblioteca noastră într-un număr foarte mare. Sunt bucuros domnule ambasador pentru că sunteţi aici pentru că ştiu că aţi fost studentul unui mare eseist pe care îl iubesc, profesorul Matei Călinescu. Am avut ocazia să îl cunosc şi eu personal. Aveţi în faţa dumneavoastră cititorii noştri, sunt sigur că şi ei vă mulţumesc în inima lor pentru gestul dumneavoastră".
La rândul lui, preşedintele Radu Moldovan a vorbit despre activitatea culturală bogată din judeţul nostru, dar şi despre problema vizelor: " E un moment important pentru noi şi această vizită ne onorează... Simpatia oamenilor acestei zone pentru poporul american este foarte mare şi vă rog să transmiteţi Congresului că aşteptăm în continuare analiza programului Visa Waiver şi ne-am dori ca şi noi să putem merge în America fără a mai trece neapărat pe la sediul Ambasadei SUA din Bucureşti".
Prefectul Ovidiu Frenţ a prezentat frumuseţile judeţului din punct de vedere turistic, dar şi activitatea economică, menţionând că în judeţul nostru îşi are sediul unul dintre batalioanele importante pentru structurile NATO, invitând pe ambasador să vină într-o vizită şi la militarii bistriţeni, prezenţi pe toate teatrele de operaţiuni: " Vă invit să veniţi să petreceţi un week-end la Bistriţa şi vă promit că nu veţi regreta pentru că în câteva ore şi în câteva cuvinte nu ai cum să vorbeşti prea multe despre judeţ. Toate datele despre judeţ o să vi le transmit şi în mod formal, cu rugămintea de a le promova mai departe".
"Mă bucur foarte mult să mă aflu aici. În urmă cu 40 de ani, am participat la Universitatea Indiana la cursurile sale lui Matei Călinescu, prin care am început să cunosc literatura şi cultura României. Matei Călinescu a fost cel care mi-a trezit un interes de o viaţă şi o dorinţă de a vizita România într-un moment în care nu aveam de unde să ştiu că voi avea să reprezint SUA în România. Venind la Bistriţa m-am interesat şi de opera lui George Coşbuc, un poet extraordinar...Ca ambasador trebuie să promovez prosperitatea ţărilor noastre şi vorbim şi de componenta economică, inclusiv schimburile cu judeţul Bistriţa-Năsăud. O relaţie mai prosperă între popoare înseamnă şi cultură, educaţie, obiectivul meu fiind să caut orice mijloc de a contrubui la îmbogăţirea cunoştinţelor despre SUA, acesta fiind şi motivul donaţiei modeste de 250 de cărţi pentru Biblioteca Judeţeană. Mi-am dat seama că iubiţi mult literatura americană. Sper ca acest gest să fie considerat unul de început, care să ducă la îmbogăţirea relaţiilor dintre noi. Şi promovarea securităţii este una dintre priorităţile mele, avem un parteneriat strategic şi suntem aliaţi în cadrul NATO. Şi anul acesta va avea loc în iulie un exerciţiu de amploare în România. Am văzut cât de frumos este judeţul. Vă mulţumesc sincer pentru această călduroasă primire. Voi reveni, cu drag, aici " a declarat Hans Klemm, ambasadorul S.U.A. în România.
Ambasadorul a primit şi daruri în cărţi cu opera lui George Coşbuc, dar şi simbolurile judeţului, o sticlă de ţuică din pere din curtea bibliotecii şi un clop cu păun.
Ambasadorul a vizitat şi Biserica Ortodoxă de pe Odobescu, Biserica Evanghelică, centrul istoric, casa memorială a autorului versurilor Imnului Naţional, Andrei Mureşanu, dar şi Casa Argintarului.
...................
American Shelf reprezintă o donaţie de carte – lucrări de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea cunoaşterii limbii engleze, continuarea studiilor în S.U.A., precum şi cărţi despre politica externă, istoria şi geografia Statelor Unite. Colecţia oferă acces la resurse despre S.U.A., cultura şi valorile americane.
Donaţia a fost oferită de dl. Hans Klemm, ambasadorul S.U.A. în România, şi va intra în patrimoniul Bibliotecii spre a sta la dispoziţia profesorilor, elevilor şi a publicului interesat.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1822705077980420/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5