( Video) După Telciu, dezastru şi la Rebra. Apa a inundat 16 gospodării. Lumea de pe Valea Someşului, în alertă. Primarii: Nu e de joacă !

Încălzirea bruscă a vremii din ultimele 12 ore a avut drept consecinţe inundaţii ale mai multor gospodării din Telciu, blocarea DN 17 C între satul Fiad şi comuna Romuli de cel puţin două ori vineri după-amiază. De asemenea, probleme au fost înregistrate şi în comuna Coşbuc, dar şi în Parva, acolo unde podurile de gheaţă aun ieşit pe drumul naţional şi au afectat câteva gospodării.
Tot în această seară, pe valea Rebrei, gheţurile pornite de la Parva au blocat rîul Rebra, iar apa a inundat 16 gospodării dar şi zona de peste „ape”, adică şcoala nouă, terenul de fotbal şi parcul comunal.
Potrivit primarului Ştefan Danci, albia rîului este blocată pe o porţiune de 1,5 km, sâmbătă fiind aşteptaţi cei de la ISU pentru a începe o nouă sesiune de dinamitări.
Situaţia e gravă şi la Sângeorz Băi. "A T N Ț I U N E sîngeorzeni! S-AU RUPT PUNȚILE DE LA ȘTEAZĂ ȘI CREEAZĂ PERICOL ÎN AVAL! DOAMNE FEREȘTE DE UN PUHOI! SUNAȚI CETĂȚENII DE PE MALURI SĂ FIE PRECAUȚI. Scuzați-mă, dar eu văd un mod de alarmare mai eficient ca altele, nu e de glumă dacă blochează ceva în drumul lor . Mulțumim de ajutor! Toată lumea de la Șanț în aval este în ALERTĂ, nu-i de joacă! DOAMNE AJUTĂ!" scrie primarul Traian Ogâgău pe facebook.
"In Romania lucrului bine facut, daca un cetatean ia o roaba de balastru din rau toate autoritatie statului intervin.Unul zice ca e a lui balastru/nisipul..etc,altul zice ca e apa lui si nu poti sa folosesti fara sa o platesti,altul zice ca pestele e a lui, nu poti sa te apropii de rau,atatia sefi are apa aceasta ,eu unul nu pot sa-i numar.Dar azi nici unul nu a venit sa faca ceva insusindu-si proprietatea.Case inundate , pagube materiale,drumuri blocate,domnilor stabiliti a cui este APA aceasta.Un proverb zice "La paguba si la ......nimeni nu participa"" spune primarul din Parva, Ioan Strugari, pe facebook, revoltat ca nu s-au luat măsuri dinainte.
La rândul lui, primarul din Căianu Mic, Paul Ştir, spune: " Aveți dreptate domnule primar! Cei de la Apele Române au în responsabilitate regularizarea cursurilor de apă! Singurele investiții în județul nostru care s-au făcut pentru regularizarea cursurilor de apă, sunt investițiile făcute de primării prin accesarea fondurilor europene. Foarte multe primării din județul nostru au accesat fonduri prin intermediul AFIR pe măsura 125e pentru regularizarea cursurilor de apă. Primăriile nu au putut accesa fonduri decât pentru pâraiele necadastrate cu o lungime de până la 5 km. Râurile și văile cadastrate, cu o lungime mai mare de 5 km, sunt în administrarea celor de la Apele Române ! Sunt multe instituții care nu fac nimic! Vin doar pe la primării, își expun drepturile în raport cu tot ceea ce a creeat Dumnezeu, amenință că vor aplica sancțiuni, dar uită că au și anumite obligații pe care nu le respectă. Au în sarcina lor foarte multe obligații și responsabilități, dar din păcate fug de aceste responsabilități atunci când oamenii sunt în nevoie. Domnule primar, aveți o comunitate frumoasă și cred că împreună cu oamenii care vă susțin veți reuși să treceți cu bine peste acest necaz. Dumnezeu să vă ajute! "

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5