Vineri, Luminița Radu, Bianca Rotaru îşi expun lucrările, în expoziţia "Jurnal", la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi

Vineri, 5 august 2022, ora 18, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, se deschide expoziția "Jurnal" în cadrul căreia, Luminița Radu și Bianca Rotaru prezintă publicului lucrări create în ultimii doi ani de activitate. Este vorba aici nu doar de un anumit număr de imagini aranjate pe simeze, care pot fi înțelese în mai multe moduri: fie citind semnele puse la dispoziție de cele două autoare, fie căutând indicii ascunse acolo unde nu te aștepți, fie, pur și simplu, lăsând imaginația să dicteze, liberă de orice constrângere. Dincolo de toate considerentele ce țin de concept, limbaj, demers artistic în general, expoziția de față documentează parcursul inedit și intens al acestor doi ani speciali pentru cei implicați, este de fapt jurnalul fără cuvinte, martorul experiențelor de tot felul, al reușitelor și al eșecurilor, al stărilor de grație și al momentelor de incertitudine. Ca în orice călătorie, mai important decât orice, este drumul desigur. Dar perspectivele pe care acesta le oferă la încheierea sa, noile promisiuni, vor fi aproape la fel de prețioase.
Luminița Radu este interesată de un figurativ pe care il duce spre diferite grade de abstractizare. În ciuda simplificărilor făcute prin renunțare la unele amănunte, cu toate intervențiile succesive asupra gravurii, desenul inițial rămâne totuși recognoscibil. Cromatica reținută, sobră, se remarcă printr-o bogăție de alburi, griuri colorate și nuanțe de negru. Suprafețele finale sunt microreliefuri tactile, o stare aproape metafizică răzbate din lucrările ce ni se dezvăluie treptat. Reprezentarea umană ajunge astfel un simplu pretext pentru explorarea eului interior. Bianca Rotaru are o inclinație naturală pentru gest, spontaneitate, improvizație: manifestare sinceră a stării de moment. Apelează adeseori la tehnica sgraffito in pasta uda peste care se intoarce cu alte intervenții. La o cercetare atentă, deconcertante construcții logice sunt descoperite în detaliile care abundă. Forma studiată este supusă unei eviscerări, elimină amănuntele care nu o interesează, combină apoi elementele rămase construind o altă înfățișare. Folosește în lucrările sale motive socotite nedemne de a fi luate în seamă, chiar și pasager, de către alti pictori. Pungi de plastic, hârtii mototolite, tricouri, scaune, obiecte incerte, sunt eroii pe care ii propune lumii cu seninatate și detașare.
Luminița Radu, Bianca Rotaru - "Jurnal" - Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi
Vernisaj: vineri, 5 august 2022, ora 18.
Prezintă istoricul de artă, Vasile Duda.
Curator, Constantin Ținteanu

În partea a doua a serii, actrița Camelia Dinca Ion va susține un recital de poezie creștină, pe versurile poeților Tudor Arghezi și Costache Ioanid.
Vă așteptăm cu drag!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5