Zile de sărbătoare la Târlişua, cu nume sonore. Pentru prima dată în istorie, comuna are propria stemă
Zilele acestea, comuna Târlişua se va afla în sărbătoare. În ceas aniversar, primarul Vlăduţ Purja împreună cu consiliul local îi aşteaptă pe oaspeţi nu doar cu artişti renumiţi, ci şi cu stema comunei, prezentată pentru prima dată în acest an şi care deja a fost imprimată pe semnele de intrare în localitate.
“Primaria comunei Târlişua alaturi de domnul profesor universitar din cadrul Facultatii de Geografie- Babes-Bolyai, POMPEI COCEAN, care este si cetatean de onoare al comunei noastre, au elaborat STEMA COMUNEI TIRLISUA. Proiectul de hotarare si reprezentarea au fost aprobate de catre Consiliul Local, drept urmare totemurile ce au fost amplasate la intrarea si iesirea din comuna au fost inscriptionate cu stema insusita”, a declarat primarul comunei Târlişua.
Stema se compune dintr-o coroana murala cu un turn crenelat si patru chenare, dupa cum urmeaza: in primul chenar sunt reprezentate doua carti si o pana, in al doilea chenar se afla reprezentat un cioban, in al treilea chenar un brad, iar in ultimul chenar un urs.
Semnificatia simbolurilor este urmatoarea:
1. Cartile si pana, fac referire la marele prozator si dramaturg Liviu Rebreanu care s-a nascut in comuna noastra.
2. Ciobanul evoca pastoritul oilor si cresterea animalelor, ocupatii de baza ale locuitorilor din zona. Mai mult de atat, etimologic vorbind, chiar si numele comunei provine de la imbinarea cuvintelor : ʺtârlăʺ= complex de reședință a turmelor de oi și ʺșuaʺ= vatră, așezare.
3. Bradul si ursul reprezinta bogatia silvica si cinegetica a zonei.
4. Coroana murala cu un turn crenelat semnifica faptul ca localitatea are rangul de comuna.
În acelaşi timp, primarul fac e o invitaţie pentru toţi locuitorii comunei, dar şi pentru cei de pe Valea Ţibleşului, să se bucure de programul pregătit în ceas de sărbătoare.
“Va invitam sa luati parte la Zilele Comunei Tirlisua- sarbatoare specifica cu care ne-am obisnuit in fiecare an! Editia din acest an va avea loc in data de 28-29 iulie. Primaria Comunei Tirlisua si Consiliul Local au stabilit ca Festivalul Concurs Interjudetean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari "La poale de Tibles", editia a XI-a, Tirlisua-Bistrita-Nasaud, sa aiba loc in cadrul acestui eveniment, mai exact duminica, 29 iulie, incepand cu ora 14:00” este mesajul transmis de primarul comunei Târlişua.
“Invitatul special din acest an la Festivalul-Concurs "La poale de Tibles", este renumitul interpret de muzica populara Grigore Lese. acesta va fi si presedintele juriului. De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani de teatru, Radu Afrim, este invitat de onoare. Acesta a regizat numeroase spectacole de teatru la nivel national si mondial, obtinand de astfel numeroase premii, iar ca semn de apreciere a contributiei remarcabile la cresterea prestigiului artei spectacolului si pentru implicarea deosebita in promovarea teatrului si a cinematografiei romanesti, Radu Afrim a primit anul trecut "Meritul Cultural" in grad de Cavaler.Unul dintre proiectele de viitor ale regizorului Radu Afrim are implicatie directa in Tirlisua, comuna unde a vazut lumina zilei cunoscutul prozator si dramaturg Liviu Rebreanu. Mai mult decat atat, una dintre operele lui Rebreanu, -Padurea spanzuratilor-, cunoscut roman de razboi si analiza psihologica, este ideea principala a proiectului.
Rapsozii populari Lenuta si Teodora Purja sunt parte integranta a viitoarei piese, prin traditionalele "hori cu noduri", regizorul fiind puternic impresionat de locurile de bastina ale prozatorului si dimensiunea spatiala in care a fost conceput romanul.Cu aceasta ocazie speram sa putem dezvolta turismul cultural si in acest scop administratia locala are in vedere construirea unei case memoriale in cinstea marelui scriitor” adaugă primarul.
Program eveniment:
- Sambata, 28.07.2018: Zilele Comunei Tirlisua vor debuta cu diferite concursuri off-road, in scop caritabil, acestea presupunand strangere de fonduri pentru familiile nevoiase din comuna. Inscrierile se fac online pe evenimet: "OFF_ROAD TIRLISUA editia I" sau in dimineata concursului, la locul de desfasurare intre orele 09:00-11:00, la adresa: Strada Principala-intre Agries si Tirlisua, Nr. 337. Taxa de inscriere este de 100 lei/concurent.
De asemenea, va avea loc traditionala competitie de fotbal, in incinta Salii de Sport din Tirlisua, incepand cu ora 10:00- detaliile referitoare acestui eveniment pot fi obtinute de la domnul Horoba Florin-consilier primar.
Incepand cu ora 18:00, vor avea loc recitaluri de muzica usoara, cu diferiti interpreti, dupa cum urmeaza: DJ Project&Mira, Partidul KISS FM, Roxana Marcu, Magicianul Christianis. Dupa recitaluri urmeaza discoteca in aer liber.
-Duminica, 29.07.2018: Organizatorii au programat numeroase concursuri de forta pentru tineri:- cataratul pe franghie, ridicatul busteanului, impins la piept pe plan orizontal, aruncatul butucului, rostogolitului cauciucului sau al balotului, taiatul busteanului pe vertical cu toporul, taiatul busteanului in doi cu spata si Probe pentru cai:- trasul busteanului, premiu pentru cel mai frumos exemplar. inscrierile se vor face la locul de desfasurare a concursurilor, incepand cu ora 12:00. Prima proba din concurs este la ora 13:00.
In aceasta zi va fi sarbatorita si ziua costumului popular traditional romanesc.
Incepand cu ora 14:00, va avea loc Festivalul Concurs Interjudetean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari "La poale de Tibles", editia a XI-a, Tirlisua-Bistrita-Nasaud, Dupa terminarea festivalului pe scena vor urca interpreti de muzica populara, dupa cum urmeaza: Alin Fodorca, Crina Zegrean, Diana Fechete, Ionut Lungu, Anda Horoba, Eugenia Horoba, Adriana Horoba, Diana si Camelia Rodila, Dorin Rus, Ansamblul folcloric "Dor Romanesc", cu artistii: Balan Veronica, Domnica Dologa, Larisa Bozbici, Ioachim Spin, Cristina Retegan, iar ca invitat special va fi Oana Tomoiaga. Prezentator: Grigore Samboan.
Festivalul si recitalurile de muzica vor avea loc pe scena amenajata in curtea Scolii Profesionale din Tirlisua. Pe toata durata desfasurarii festivalului vor fi tarabe cu produse traditionale, cocktail-bar si fantana de ciocolata.
In final, seara se va inchide cu un spectaculos foc de artificii!
Citiţi şi:
- Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: Comuna Târlișua este una dintre cele mai frumoase din țară
- Felicitări! Bucatele gustoase de pe Valea Ţibleşului, aduse de primarii Paul Ştir şi Vlăduţ Purja în curtea Muzeului, la Crăciun în Bistrița-Năsăud!
- „La poale de Ţibleş", ediţia a VI-a
- La Poale de Ţibleş. La Agrieş, în 6 noiembrie, Festivalul- Concurs Interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari
- Târlișua, comună mare, oameni și locuri pe măsură
Adaugă comentariu nou