Zilele comunei Feldru, ediţia a XI-a

Timp de două zile, mai precis duminică – 23 mai şi luni - 24 mai, Feldru a fost în mare sărbătoare, aniversându-şi cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Feldrului. Cu mic, cu mare au profitat de aceste două sfinte sărbători de Rusalii şi s-au adunat în centrul comunei, acolo unde se desfăşurau aceste acţiuni.

În prima zi, de la ora 10, a avut loc, în cele două locaşuri de închinăciune, Sfânta Liturghie, urmată de procesiunea religioasă de sfinţire a ţarinei şi a apei, în partea de sus a satului, oficiată de preoţii Ioan Iliş şi Toader Grigore, la care au participat numeroşi enoriaşi ai sfintei biserici ortodoxe. De la ora 15, au avut loc, pentru cei mici, întreceri sportive, amintim: trasul frânghiei, alergatul în sat etc. O oră mai târziu, pentru adolescenţi a urmat un spectacol de divertisment cu formaţia „Ilo Romano” din Lechinţa, „Rustica”, „Rock Sandra” şi DJ Raphaela, precum şi soliştii Lorena şi Alex de la Orăştie. A urmat premierea tinerilor fotbalişti de la Pro Someş Feldru, campioana seriei a doua din Liga a V-a la fotbal, oficiată de către primarul comunei Ştefan Sângeorzan, mereu aproape de tot ce se întâmplă frumos în această minunată comună. Aceştia au fost răsplătiţi cu o frumoasă cupă şi tricouri de campion. Evenimentul zilei l-a constituit decernarea titlului de cetăţean de onoare al comunei Feldru unui fiu al satului, sportivului Vasile Rus – component de bază al echipei de rugby Steaua Bucureşti şi a lotului naţional al României.

Luni, în ziua a doua a manifestărilor, de la ora 10, s-a oficiat Sfânta Liturghie urmată de sfinţirea ţarinei, în partea de jos a satului. De la ora 15, din faţa Primăriei şi până la căminul cultural a avut loc parada portului popular, cu invitaţi de frunte atât din judeţul nostru cât şi din alte judeţe, cu formaţii renumite: „Baltagul” din Monor, „Măgura Şieului” din Şieu şi solista Cornelia Ardelean, „Someşul” din Beclean, „Izvorul Izei” Săcel Maramureş, ansamblul profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş şi ansamblul „Izvorul Someşului” din Şanţ, alături de solişti vocali, coregraf Adi Paşcu, lăsând o impresie deosebită în faţa publicului spectator. Chiar dacă ploaia măruntă nu a încetinit, atât pentru artişti cât şi pentru spectatori veniţi într-un număr foarte mare, nu a fost un impediment, gustând la maxim fiecare acţiune pusă în scenă de aceşti invitaţi. Au mai fost prezenţi un grup de dansatori din comuna Feldru şi soliştii Ana Maria Marti, Bianca Pop din Rebrişoara etc. Au intrat în scenă soliştii de la ansamblul profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş şi soliştii Dorina Oprea, Leontina Pop, Dorina Grad, Marian Sîntean Faghiura, urmat de doamna cântecului bistriţean – Cornelia ardelean Archiudean, cu frumoasele cântece, aplaudată la scenă deschisă, după care ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa şi soliştii Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Ioachim Spân, Veronica Bălan, Nicolae Cioancă şi Cristina Retegan. În continuare, a evoluat pe scenă Alexandru Sângeorzan – un tânăr solist apreciat de cunoscătorii melosului popular, născut în Feldru, urmat de Mina Buga, cu un recital ardelenesc, bănăţean, iar momentul apreciat de spectatori a fost când îndrăgita solistă l-a invitat la primarul comunei Ştefan Sângeorzan să danseze şi să cânte împreună cântecul „Măi primare, măi primare/ Unde sunt mândrele tale”.

Momentul culminant s-a lăsat aşteptat până în noapte târziu, când primarul, prezentatorul acestui eveniment, l-a chemat în scenă pe invitatul special, bănăţeanul adulat de mulţi – Tinu Vereşezan – cu un recital cu totul şi cu totul special.

Printre invitaţi au fost prezenţi Ovidiu Teodor Creţu – primarul municipiului Bistriţa, un bun prieten cu Sângeorzan şi, de ce nu, cu Feldrihenii, cât şi primarii Nicu Lupşan din Leşu Ilvei, Ioan Cira din Monor, Nicolae Bodiu din Rebrişoara, Cornel Leontin Moisil din Şanţ, George Onul din Salva şi Mircea Runcan din Nimigea, lor alăturându-li-se un număr mare de politicieni din grupul pesedist în frunte cu Doina Pană şi Daniel Suciu.

Cât despre organizare, pot afirma că a fost extraordinară şi mai ales în dauna ploilor care s-au lăsat în cea de-a doua zi. Amintim câţiva oameni care s-au dăruit în totalitate ca aceste frumoase zile să fie la înălţime. În primul rând, primarul comunei Feldru – Ştefan Sângeorzan, viceprimarul Maxim Ilieş, mereu omniprezent, Leonuţ Ilieş, Simi Paşcu, Sidor Trişacş, bucătarii Ionică şi Măriuca Ţiolan, Varvari Lenuţa, Marti Lucreţia, Scridon Medena, Neamţ Ioan, Marti Mărioara, cât şi cele două soţii ale primarului şi viceprimarului care au gătit sărmăluţe, tocană la ceaun, friptură şi mititei pentru aproximativ 500 de invitaţi.

Zilele Feldrului s-au încheiat noaptea târziu cu o horă tradiţională.

La final, primarul comunei a adus mulţumiri tuturor celor care au participat la această ediţie, în număr de 5000 de oameni, menţionând că bugetul a fost asigurat din fonduri europene printr-un proiect în valoare de 6.600 euro, întocmit de către angajatul Primăriei – Mureşan Grigore. Indiferent de criză, cei prezenţi şi-au dat întâlnire şi pentru a XII-a ediţie, tot de Rusalii.

„Oriunde-aş merge, oriunde-aş fi

La satul meu drag mă voi gândi”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5